Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa
Ingredienser: (2-3 portioner)
- 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
- 2 msk olivolja
- 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk bladpersilja, hackad
- Ca 10 blad färsk basilika
- Salt och peppar efter smak
- 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)
Till garnering:
- ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
- Krutonger (eventuellt)
- Färska basilika
Gör så här:
Börja med att förbered tomaterna:
Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.
Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.
Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.
Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.
Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.
Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.
Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa
Ingredienser: (2-3 portioner)
- 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
- 2 msk olivolja
- 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk bladpersilja, hackad
- Ca 10 blad färsk basilika
- Salt och peppar efter smak
- 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)
Till garnering:
- ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
- Krutonger (eventuellt)
- Färska basilika
Gör så här:
Börja med att förbered tomaterna:
Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.
Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.
Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.
Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.
Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.
Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.
Fyra fantastiska recept !
Burrata med citrus och fänkålssallad
Förrätter / Antipasti,Sallader,Vegetariskt
En fräsch och enkel sallad som passar perfekt en varm sommarkväll! Du behöver: 2 burrata, 1 fänkål, 1 grapefrukt, 2 apelsiner, mandel ...
Involtini Nordini – di vitello
Kalvkött,Reportage,Peter Nordin
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor
Saffransbiscotti
Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!
Insalata Estiva
Dela tomaterna och lägg upp dem på ett fat. Ringla över en god olivolja och balsamvinäger efter smak. Låt dem stå och dra en stund ...