Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa
Ingredienser: (2-3 portioner)
- 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
- 2 msk olivolja
- 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk bladpersilja, hackad
- Ca 10 blad färsk basilika
- Salt och peppar efter smak
- 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)
Till garnering:
- ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
- Krutonger (eventuellt)
- Färska basilika
Gör så här:
Börja med att förbered tomaterna:
Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.
Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.
Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.
Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.
Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.
Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.
Zuppa di PomodoroItaliensk tomatsoppa
Ingredienser: (2-3 portioner)
- 7-8 stora färska tomater (alternativt 800g burktomater, t.ex. San Marzano)
- 2 msk olivolja
- 2 stora vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk färsk bladpersilja, hackad
- Ca 10 blad färsk basilika
- Salt och peppar efter smak
- 2,5-3,5 dl kycklingbuljong (beroende på önskad konsistens)
Till garnering:
- ca 1 dl vispgrädde (eventuellt)
- Krutonger (eventuellt)
- Färska basilika
Gör så här:
Börja med att förbered tomaterna:
Om du använder färska tomater: Koka upp en kastrull med vatten. Under tiden, skär ett tunt ”X” på toppen av varje tomat. Förbered en stor skål med isvatten som du ställer åt sidan. Du ska nu blanchera tomaterna. Gör detta i omgångar med 3-4 tomater åt gången. Lägg tomaterna i det kokande vattnet i cirka 15 sekunder, max 30 sekunder då du inte vill koka tomaterna. Använd en hålslev för att flytta tomaterna direkt till isvattnet. Lägg tomaterna på hushållspapper när du börjar med nästa omgång tomater.
Blancheringen hjälper att lossa skalet från tomaterna. Använd en liten kniv för att skala tomaterna. Ta även bort stjälkarna och kärnor ur tomaterna. Hacka dem sedan grovt.
Tillaga soppan:
Värm olivoljan i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs tills den är mjuk i cirka en minut. Lägg i de hackade tomaterna, persiljan, basilika, salt och peppar och rör om. Täck kastrullen med locket något öppet, och låt sjuda i 20 minuter. Rör om då och då.
Häll i kycklingbuljongen och rör om. Använd en stavmixer och mixa tills slät.
Smaka av och addera kryddning vid behov. Låt soppan sjuda på svag värme med halvt täckt lock tills medeltjock konsistens, ca 20-25 minuter.
Häll upp soppan i skålar och garnera med basilikablad, olivolja och eventuellt vispgrädde eller krutonger.
Fyra fantastiska recept !
Lasagna bianca con pesto – Vegetarisk lasagne
En något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk och otroligt god!
Ciabatta med surdeg
Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien. Allt du behöver är...
Tortino di cioccolato con cuore fondente
Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...
Spaghetti alla Gricia
Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver