Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

 

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Monterustico Dogliani

Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Monterustico Dogliani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Secreto – Grillad spädgris

Secreto – Grillad spädgris

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...

Läs mer

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan! 

Läs mer

Stracciatella-alla-Romana

Stracciatella alla Romana

Buljongsoppa med ägg och parmesan. En enkel, näringsrik och välsmakande soppa, som oftast serveras som förrätt...

Läs mer

Crostata con ricotta e limoncello

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronikören limoncello. Citronens fräschör ...

Läs mer