Världspastadagen
Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna. Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen. Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:
Agnolotti (Piemonte) Trofie (Liguria) Bigoli (Veneto) Tagliatelle (Emilia-Romagna) Pici (Toscana) Bucatini (Lazio) Malloreddus (Sardinia) Pacheri (Campania) Casarecce (Sicilia) Orecchiette (Puglia) Cavatelli (Molise) Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss. Våra populäraste pastarecept:Spaghetti alle vongoleSpaghetti alla CarbonaraRagu alla bologneseCacio e Pepe Följ oss på:FacebookInstagramPinterest
Villa Cardea
Aperitivo
Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...
Fontana Candida
Frascati
Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…
Världspastadagen
Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.
Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.
Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.
Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:
- Agnolotti (Piemonte)
- Trofie (Liguria)
- Bigoli (Veneto)
- Tagliatelle (Emilia-Romagna)
- Pici (Toscana)
- Bucatini (Lazio)
- Malloreddus (Sardinia)
- Pacheri (Campania)
- Casarecce (Sicilia)
- Orecchiette (Puglia)
- Cavatelli (Molise)
Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.
Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe
Världspastadagen
Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.
Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.
Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.
Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:
- Agnolotti (Piemonte)
- Trofie (Liguria)
- Bigoli (Veneto)
- Tagliatelle (Emilia-Romagna)
- Pici (Toscana)
- Bucatini (Lazio)
- Malloreddus (Sardinia)
- Pacheri (Campania)
- Casarecce (Sicilia)
- Orecchiette (Puglia)
- Cavatelli (Molise)
Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.
Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe
Fyra fantastiska recept !
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...
Saffransbiscotti
Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!
En glädjefylld tradition
Vi Gillar,Peter Nordin,Drinkar
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche