Umbrisk kycklingleverpaté
Text av: Tomas Bacoccoli
Recept av: Elin Bacoccoli
Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött.
”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna.
”Men vad är det?” undrade jag givetvis.
”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.
Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.
När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.
Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.
När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar.
Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté:
- Kycklinglever, 4 st
- En liten, skalad morot
- En stjälk bladselleri, nedre delen
- En schalottenlök
- Fyra teskedar kapris
- Ett glas vitt, torrt vin
- Fyra teskedar citronsaft från färsk citron
- Persiljeblad
- En klick smör och god olivolja
- Flingsalt o peppar
Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat!
Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien.
Läs mer av Tomas Bacoccoli:
Novellon är runt hörnet
Pasta med salsiccia och peperoncino
Lite peperoncino skadar aldrig
Umbrisk kycklingleverpaté
Text av: Tomas Bacoccoli
Recept av: Elin Bacoccoli
Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött.
”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna.
”Men vad är det?” undrade jag givetvis.
”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.
Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.
När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.
Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.
När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar.
Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté:
- Kycklinglever, 4 st
- En liten, skalad morot
- En stjälk bladselleri, nedre delen
- En schalottenlök
- Fyra teskedar kapris
- Ett glas vitt, torrt vin
- Fyra teskedar citronsaft från färsk citron
- Persiljeblad
- En klick smör och god olivolja
- Flingsalt o peppar
Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat!
Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien.
Läs mer av Tomas Bacoccoli:
Novellon är runt hörnet
Pasta med salsiccia och peperoncino
Lite peperoncino skadar aldrig
Fyra fantastiska recept !
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se
Karamelliserad lök
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...
Agnello Cacio e ova
”Agnello Cacio e ova” är en maträtt från Abruzzerna, där lamm anses vara det mest delikata av allt kött. Den går även att finna i Marche i ...
Bombardino
Denna varma drink föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret ...