Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Fyra fantastiska recept !
Baci di Dama
Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...
Villa Cardea Drink med kanel
Behöver du inspiration till en juldrink? Sätt guldkant på julfirande med en apertivo med julig touch. Denna drink är söt, bitter och fräsch
Limoncello Float
en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!
Amalfi Martini
En läcker variant av världens mest ikoniska cocktail, där citronlikören Limoncello för tankarna till den vackra Amalfi-kusten i södra ...