Tomatsås – Marinara
Recept och text av: Peter Nordin
På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters tomater, som fått mogna under solens kyssar innan skörd. Därför blir våra produkter sådära extra fantastiska när vi tillverkar både såser och marmelader, som vi lägger på glasburkar med egen etikett. Dessa är en ren uppvisning i naturens förmåga att ge oss en vara som är ren, fyllig och fullkomligt naturlig. Ibland har vi inte tillgång av solmogna tomater direkt från kvisten. Då använder vi gärna San Marzanotomater på burk, från Neapel.
Läs mer
San Marzano tomaten är en typ av plommontomat med mer fruktkött och färre frön än andra tomater. De anses – i konserverad form – vara tomaternas Rolls Royce. Vi använder tomater som odlats på den bördiga marken runt vulkanen Vesuvius i Kampanien. De skördas solmogna mellan augusti till september och passar utomordentligt att konservera utan tillsatser. Dessutom är de optimala till Marinarasås / Tomatsås.
Ingredienser Tomatsås – Marinara:
- 800 g San Marzano-tomater på burk
- 0,75 l passata
- 6 msk extra jungfruolja
- 3 vitlöksklyftor, skalade och halverade
- 3 schalottenlökar halverade
- ½ färsk chili, urtagen och halverad
- 2 kvistar färsk basilika
- ¼ tsk strösocker
- 1 ½ tesked salt
Gör så här:
Häll upp tomaterna från burken i stor bunke och – som italienska matmammorna gör – krossa tomaterna med händerna. Tänk på att skölja ur burken med litet vatten.
Värm upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull över svag värme på spisen och tillsätt olivoljan, vitlöken, löken och chilin. Låt dessa rostas i oljan 2–3 minuter medan du liksom flyttar runt alla bitar i kastrullen med en trägaffel. Låt allt få en lätt rostad yta.
Tillsätt tomaterna, passatan och basilikakvistarna i kastrullen. Öka värmen något och låt koka, sjuda 20 minuter, medan du rör om då och då.
Tillsätt sockret och saltet och låt koka ytterligare några minuter.
Passera allt genom finmaskig sil och smaka av med salt.
Jag lägger den varma såsen på rengjorda glasburkar och skruvar fast locket direkt. Håller mycket länge i svalt utrymme.
Nu har du skapat en äkta tomatsås Marinara, underbar att använda till mycket.
Missa inte fler recept av Peter Nordin:
Torta Caprese
Cacio e Pepe
Avenotto
Tomatsås – Marinara
Recept och text av: Peter Nordin
På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters tomater, som fått mogna under solens kyssar innan skörd. Därför blir våra produkter sådära extra fantastiska när vi tillverkar både såser och marmelader, som vi lägger på glasburkar med egen etikett. Dessa är en ren uppvisning i naturens förmåga att ge oss en vara som är ren, fyllig och fullkomligt naturlig. Ibland har vi inte tillgång av solmogna tomater direkt från kvisten. Då använder vi gärna San Marzanotomater på burk, från Neapel.
Läs mer
San Marzano tomaten är en typ av plommontomat med mer fruktkött och färre frön än andra tomater. De anses – i konserverad form – vara tomaternas Rolls Royce. Vi använder tomater som odlats på den bördiga marken runt vulkanen Vesuvius i Kampanien. De skördas solmogna mellan augusti till september och passar utomordentligt att konservera utan tillsatser. Dessutom är de optimala till Marinarasås / Tomatsås.
Tomatsås / Marinarasås Ingredienser:
- 800 g San Marzano-tomater på burk
- 0,75 l passata
- 6 msk extra jungfruolja
- 3 vitlöksklyftor, skalade och halverade
- 3 schalottenlökar halverade
- ½ färsk chili, urtagen och halverad
- 2 kvistar färsk basilika
- ¼ tsk strösocker
- 1 ½ tesked salt
Gör så här:
Häll upp tomaterna från burken i stor bunke och – som italienska matmammorna gör – krossa tomaterna med händerna. Tänk på att skölja ur burken med litet vatten.
Värm upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull över svag värme på spisen och tillsätt olivoljan, vitlöken, löken och chilin. Låt dessa rostas i oljan 2–3 minuter medan du liksom flyttar runt alla bitar i kastrullen med en trägaffel. Låt allt få en lätt rostad yta.
Tillsätt tomaterna, passatan och basilikakvistarna i kastrullen. Öka värmen något och låt koka, sjuda 20 minuter, medan du rör om då och då.
Tillsätt sockret och saltet och låt koka ytterligare några minuter.
Passera allt genom finmaskig sil och smaka av med salt.
Jag lägger den varma såsen på rengjorda glasburkar och skruvar fast locket direkt. Håller mycket länge i svalt utrymme.
Nu har du skapat en tomatäkta sås Marinara, underbar att använda till mycket.
Missa inte fler recept av Peter Nordin:
Torta Caprese
Cacio e Pepe
Avenotto
Fyra fantastiska recept !
Pastadeg med ägg
Gör din egen pastadeg med ägg (med influenser från vår skribent och vän Peter Nordin) besök Godaitalien.se för att hitta recept på pasta...
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Bruschetta
Förrätter / Antipasti,Vegetariskt
Bruschetta är en enkel maträtt från centrala Italien som vanligen serveras som antipasto eller tilltugg. Den består av grillat bröd med vitlök
Insalata Siciliana di Arance
Fräsch sallad på apelsin, fänkål och oliver.