SVERIGES BÄSTA PIZZERIA
Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör vi!) så heter Sveriges bästa pizzeria Lilla Napoli och ligger i Falkenberg. Här bakar Ville Ilola och Besmir Balaj sin tolkning av den napolitanska pizzan. ” Vi vet själva inte en enda pizza i Neapel som är exakt som vår, kanske finns det eller kanske inte. Huvudsaken är att vi rör oss inom det ramverk man kan kalla pizzan för Napolitansk, och det gör vi med råge.”
Den italienska organisation 50 Top Pizza som uppmärksammar de pizzerior som tar den autentiska pizzan på allvar har inga problem med killarnas tolkning. När de nyligen presenterade topp 50 i Europa (utanför Italien) så rankades Lilla Napoli så högt som nummer 7! Lilla Napoli vann också specialpriset ”Territorial Identity” för deras djupa förståelse av vikten att använda de bästa råvarorna från trakten runt Neapel. Det finns inte en producent eller leverantör som de inte har besökt personligen.
Grunden till deras goda pizzor är den omsorgsfullt gjorda degen; ”När det kommer till Napolitansk pizza är degen det absolut viktigaste och det vi lägger ner mest tid på.”
Mjöl från Neapel, vildjäst eller surdeg och lång jäsningstid är receptet. På menyn ligger fokus på klassiker som Margherita och Marinara där ekologiska San Marzano-tomater och buffelmozzarella ger pizzorna sin autentiska karaktär.
På Lilla Napoli bokar du när du vill att pizzan ska vara klar, inte när du vill komma. Har du inte bokat så finns det risk för att du blir utan då pizzorna har en rykande åtgång. Som om inte pizzorna vore anledning nog så har de också en fantastisk vinlista med spännande viner till bra priser.
Vår svenska restaurangguide White Guide gjorde nyligen ett återbesök och deras intryck går på samma linje: ”Spänningen stiger. Är den lika himmelsk som sist? Och svaret är… Ja! I det containerliknande lilla bygget gräddas fortfarande den bästa napolitanska pizza du kan tänka dig. Det går fort, det är enkelt och kul…”
Grattis Lilla Napoli! Grattis Falkenberg!
Läs också:
Din egen pizzasås
SVERIGES BÄSTA PIZZERIA
Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör vi!) så heter Sveriges bästa pizzeria Lilla Napoli och ligger i Falkenberg. Här bakar Ville Ilola och Besmir Balaj sin tolkning av den napolitanska pizzan. ” Vi vet själva inte en enda pizza i Neapel som är exakt som vår, kanske finns det eller kanske inte. Huvudsaken är att vi rör oss inom det ramverk man kan kalla pizzan för Napolitansk, och det gör vi med råge.”
Den italienska organisation 50 Top Pizza som uppmärksammar de pizzerior som tar den autentiska pizzan på allvar har inga problem med killarnas tolkning. När de nyligen presenterade topp 50 i Europa (utanför Italien) så rankades Lilla Napoli så högt som nummer 7! Lilla Napoli vann också specialpriset ”Territorial Identity” för deras djupa förståelse av vikten att använda de bästa råvarorna från trakten runt Neapel. Det finns inte en producent eller leverantör som de inte har besökt personligen.
Grunden till deras goda pizzor är den omsorgsfullt gjorda degen; ”När det kommer till Napolitansk pizza är degen det absolut viktigaste och det vi lägger ner mest tid på.”
Mjöl från Neapel, vildjäst eller surdeg och lång jäsningstid är receptet. På menyn ligger fokus på klassiker som Margherita och Marinara där ekologiska San Marzano-tomater och buffelmozzarella ger pizzorna sin autentiska karaktär.
På Lilla Napoli bokar du när du vill att pizzan ska vara klar, inte när du vill komma. Har du inte bokat så finns det risk för att du blir utan då pizzorna har en rykande åtgång. Som om inte pizzorna vore anledning nog så har de också en fantastisk vinlista med spännande viner till bra priser.
Vår svenska restaurangguide White Guide gjorde nyligen ett återbesök och deras intryck går på samma linje: ”Spänningen stiger. Är den lika himmelsk som sist? Och svaret är… Ja! I det containerliknande lilla bygget gräddas fortfarande den bästa napolitanska pizza du kan tänka dig. Det går fort, det är enkelt och kul…”
Grattis Lilla Napoli! Grattis Falkenberg!
Läs också:
Din egen pizzasås