Stracciatella: Kärt namn har många betydelser
Om du älskar italiensk matlagning, och det gör du ju, så har du garanterat stött på namnet stracciatella – ett ord som är roligare att säga än att försöka stava rätt! Men hur och var du stött på det kan variera. Stracciatella, som betyder små trasor, är nämligen namnet på inte mindre än tre olika saker från tre olika delar av Italien, alla matrelaterade och med den goda smaken som gemensam nämnare förutom namnet. En soppa från Rom, en ost från Puglia och en glassmak med ursprung i Lombardiet.
Soppa
Soppan uppstod för flera århundraden sedan i Rom, då folk kokade stora mängder buljong inför jul. Efter festerna blev det alltid en rejäl mängd över, och ett sätt att ta tillvara på och piffa upp buljongen var med en blandning av ägg och riven Parmigiano. När blandningen ringlas ner i den varma buljongen bildas små remsor (stracce eller straccetti). Det är en idag en mycket uppskattad ”comfort food” inte bara i Rom utan även i Marche och Abruzzo.
Laga soppan Stracciatella della Romana
Ost
Osten har sitt ursprung i Puglia och skapades i början av 1900-talet genom att blanda rester från mozzarellatillverkning med färsk grädde. Den är en ättling till eller snarare en ingrediens i burrata. Stracciatella är nämligen det där goda krämiga innandömet som ligger insvept i ett mozzarellahölje. Idag görs den oftast av komjölk, men staden och provinsen Foggia i norra Puglia är känd för sin utmärkta stracciatella av buffelmjölk. Den är utmärkt att ätas på egen hand, men den serveras ofta tillsammans grönsaks- och pastarätter med t.ex. ärtor, purjolök, eller broccoli. Tack vare sin sötma och krämighet kan den till och med förgylla en dessert!
Laga salladen Insalata pomodori e stracciatella
Gelato
Smaken har sitt ursprung på restaurangen La Marianna i Bergamo, en stad i Lombardiet cirka en timme nordost om Milano. Ägaren Enrico Panattoni skapade 1961 en krämig glass översållad med skärvor av mörk choklad. Inspirationen hämtade han från en av restaurangens populäraste rätter – nämligen soppan stracciatella alla romana. Han tyckte att den smälta chokladen påminde om ägget som stelnar i den kokande buljongen.
Gör din egen Gelato alla stracciatella
Efter detta mini-Giro runt Italien så har du nu tre nya ursäkter att få njuta av det italienska köket. Buon appetito!
Stracciatella: Kärt namn har många betydelser
Om du älskar italiensk matlagning, och det gör du ju, så har du garanterat stött på namnet stracciatella – ett ord som är roligare att säga än att försöka stava rätt! Men hur och var du stött på det kan variera. Stracciatella, som betyder små trasor, är nämligen namnet på inte mindre än tre olika saker från tre olika delar av Italien, alla matrelaterade och med den goda smaken som gemensam nämnare förutom namnet. En soppa från Rom, en ost från Puglia och en glassmak med ursprung i Lombardiet.
Soppa
Soppan uppstod för flera århundraden sedan i Rom, då folk kokade stora mängder buljong inför jul. Efter festerna blev det alltid en rejäl mängd över, och ett sätt att ta tillvara på och piffa upp buljongen var med en blandning av ägg och riven Parmigiano. När blandningen ringlas ner i den varma buljongen bildas små remsor (stracce eller straccetti). Det är en idag en mycket uppskattad ”comfort food” inte bara i Rom utan även i Marche och Abruzzo.
Ost
Osten har sitt ursprung i Puglia och skapades i början av 1900-talet genom att blanda rester från mozzarellatillverkning med färsk grädde. Den är en ättling till eller snarare en ingrediens i burrata. Stracciatella är nämligen det där goda krämiga innandömet som ligger insvept i ett mozzarellahölje. Idag görs den oftast av komjölk, men staden och provinsen Foggia i norra Puglia är känd för sin utmärkta stracciatella av buffelmjölk. Den är utmärkt att ätas på egen hand, men den serveras ofta tillsammans grönsaks- och pastarätter med t.ex. ärtor, purjolök, eller broccoli. Tack vare sin sötma och krämighet kan den till och med förgylla en dessert!
Laga salladen Insalata pomodori e stracciatella
Gelato
Smaken har sitt ursprung på restaurangen La Marianna i Bergamo, en stad i Lombardiet cirka en timme nordost om Milano. Ägaren Enrico Panattoni skapade 1961 en krämig glass översållad med skärvor av mörk choklad. Inspirationen hämtade han från en av restaurangens populäraste rätter – nämligen soppan stracciatella alla romana. Han tyckte att den smälta chokladen påminde om ägget som stelnar i den kokande buljongen.
Gör din egen Gelato alla stracciatella
Efter detta mini-Giro runt Italien så har du nu tre nya ursäkter att få njuta av det italienska köket. Buon appetito!
Mer stracciatella !
Pesche arrosto con salsa ai lamponi
En oväntad god dessert med grillade persikor, stracciatella, hallon och basilika!
Lasagne con zucca e stracciatella
En vegetarisk variant av lasagne som kombinerar höstsmaken av pumpa med den delikata stracciatella ...
Torta stracciatella
En saftig sockerkaka med bitar av choklad som bara smälter i munnen!
Gelato alla stracciatella
Enkelt recept på en krämig vaniljglass med bitar av choklad från Italien.