Spritz - En bitterljuv historia
Text och bild: Jonas Henningsson
Spritz och Venedig=sant.
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare. Vyerna och den historiska staden lyfts av den här livgivande bitterljuva aperitifen som får middagens förväntningar att höjas ytterligare ett snäpp. Många unga venedigbor knorrar förstås lite över aperol-hysterin och populariteten och hittar andra aperitifer som var populära när morfar och mormor hängde på lokal. Bitterheten har skapat ett sug efter bittrare smaker helt enkelt – man ser numer allt fler amarovarianter som cynar-glas bland ynglingarna. Hursomhelst. Aperitifen på allas läppar kan smaka väldigt olika men smakar hursomhelst nästan aldrig bättre än här i Venedig.
Spritzstopp:
Ca`Sagredo – hotellbar
Ett av mina favorithotell har också en av mina favoriter bland stadens många vassa hotellbarer. Ca`Sagredo har bästa tänkbara läge längs kanalen. Spritz på takterassen infriar alla högst ställda förväntningar. Sofistikerat och soligt.
Osteria Alla Ciurma -osteria
Alla Ciurma är ett av de ställen jag alltid återvänder till. Den minimala osterian som ligger på en liten sidogata har några av stans bästa chicchetti och gänget bakom disken lotsar alltid besökaren genom den korta men underbara vinlistan. Men jag går hit för hänget innan middagen också – spritzen är poppis här förstås och man ser allt fler beställa gamla recept.
Cannaregio – stadsdel
Favoritstadsdelen Cannaregio är också lokalbornas favorit. Här traskar jag gärna runt bland underbart luggslitna gator och hus, tittar på sevärdheter som palatset Ca’ d’Oro och Santa Maria dei Miracol. Mest mest dras jag hit för alla hål-i-väggen-oaser, små barer och restauranger där venedigborna själva hänger till sent på natten. Inte minst kombinationen spritz och cicchetti drar lokalbor och tillfälliga besökare.
Skyline Rooftop Bar – bar med utsikt
Venedig kan vara väldigt sofistikerat och romantiskt, som på Skyline Rooftop Bar som har magisk utsikt över staden, en fantastisk solnedgång och ett ypperligt urval av aperitifer skapade av det kreativa gänget bakom baren.
Läs även:
Prosecco och Cicchetti
Spritz - En bitterljuv historia
Text och bild: Jonas Henningsson
Spritz och Venedig=sant.
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare. Vyerna och den historiska staden lyfts av den här livgivande bitterljuva aperitifen som får middagens förväntningar att höjas ytterligare ett snäpp. Många unga venedigbor knorrar förstås lite över aperol-hysterin och populariteten och hittar andra aperitifer som var populära när morfar och mormor hängde på lokal. Bitterheten har skapat ett sug efter bittrare smaker helt enkelt – man ser numer allt fler amarovarianter som cynar-glas bland ynglingarna. Hursomhelst. Aperitifen på allas läppar kan smaka väldigt olika men smakar hursomhelst nästan aldrig bättre än här i Venedig.
Spritzstopp:
Ca`Sagredo – hotellbar
Ett av mina favorithotell har också en av mina favoriter bland stadens många vassa hotellbarer. Ca`Sagredo har bästa tänkbara läge längs kanalen. Spritz på takterassen infriar alla högst ställda förväntningar. Sofistikerat och soligt.
Osteria Alla Ciurma -osteria
Alla Ciurma är ett av de ställen jag alltid återvänder till. Den minimala osterian som ligger på en liten sidogata har några av stans bästa chicchetti och gänget bakom disken lotsar alltid besökaren genom den korta men underbara vinlistan. Men jag går hit för hänget innan middagen också – spritzen är poppis här förstås och man ser allt fler beställa gamla recept.
Cannaregio – stadsdel
Favoritstadsdelen Cannaregio är också lokalbornas favorit. Här traskar jag gärna runt bland underbart luggslitna gator och hus, tittar på sevärdheter som palatset Ca’ d’Oro och Santa Maria dei Miracol. Mest mest dras jag hit för alla hål-i-väggen-oaser, små barer och restauranger där venedigborna själva hänger till sent på natten. Inte minst kombinationen spritz och cicchetti drar lokalbor och tillfälliga besökare.
Skyline Rooftop Bar – bar med utsikt
Venedig kan vara väldigt sofistikerat och romantiskt, som på Skyline Rooftop Bar som har magisk utsikt över staden, en fantastisk solnedgång och ett ypperligt urval av aperitifer skapade av det kreativa gänget bakom baren.
Läs även:
Prosecco och Cicchetti
Fyra fantastiska recept !
Pasta e fagioli
Pasta e fagioli - soppa med pasta och bönor. Lägg de avrunna bönorna, fläsket och grönsakerna i en kastrull. Häll i vatten..
Salame Di Cioccolato
Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på choklad och kex vars form liknar en salami! Det är en klassiker i den italienska ...
Ravioli från Liguria
Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en ”krater” i mitten där du knäcker äggen. För ihop mjölet och äggen försiktigt med fingrarna, och knåda sedan degen tills den är smidig.
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.