Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)

  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula

 

Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.

Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.

Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.

Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.

Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)

  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula

Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.

Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.

Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.

Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.

Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Italiensk tomatvinägrett

Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...

Read More

Kycklingen, kocken, och hallon från himlen

Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300 anställda, många krogar och ett klassiskt ”Stureplansliv” – till ...

Read More

Secreto – Grillad spädgris

Secreto – Grillad spädgris

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...

Read More

Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’

Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Risotto alla Milanese
Risotto alla Milanese

En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata

Read More

Salsa tonnato
Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...

Read More