Spaghetti alle vongole Spaghetti med hjärtmusslor från Campania
Den här pastan med små smakrika musslor är definitivt en av de viktigaste och mest älskade rätterna i det italienska köket. Ett mycket enkelt recept med en underbar smak av havet, som har sitt ursprung i Neapel-trakten men är populär längs båda kusterna.
De tumnagelstora musslorna vongole veraci kan vara svåra att hitta i Sverige men de lite större hjärtmusslorna ger ett liknande resultat.
Spaghetti alle vongole Ingredienser:
- 320 g spaghetti eller linguini
- 1 kg vongole- eller hjärtmusslor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe persilja
- olivolja
- svartpeppar
- vanligt salt
- grovt salt till musslorna
Gör så här:
Börja med att förbereda musslorna. Sortera bort alla med trasiga eller tomma skal. Slå musslorna mot diskbänken eller en skärbräda. Den här åtgärden är viktig för att kontrollera att det inte finns någon sand inuti: de friska musslorna förblir stängda, de fulla av sand öppnar sig. Placera sedan musslorna i ett durkslag och skölj dem. Placera durkslaget i en skål och tillsätt mycket grovt salt och fyll upp med vatten. Låt musslorna ligga i blöt i 2-3 timmar. På det här sättet rensar musslorna ut eventuell sand.
Värm upp lite olivolja i en stor kastrull och lägg i vitlöksklyftan och låt oljan ta smak av vitlöken. Skölj musslorna och häll ner dem i den heta kastrullen. Sätt på ett lock och låt dem koka några minuter på hög värme. Skaka kastrullen då och då tills alla musslor är helt öppna. Stäng omedelbart av värmen, annars blir musslorna överkokta. Plocka upp musslorna med en hålslev och spara spadet men släng vitlöksklyftan.
Under tiden kokar du spaghettin men häller av pastan när det återstår ca 2-3 minuter av koktiden. Kom ihåg att spara lite av det stärkelserika pastavattnet. Häll musselspadet i en gryta, tillsätt spaghettin och lite av pastavattnet och fortsätt tillagningen tills spaghettin är al dente. Tillsätt musslorna och hackad persilja när de är kokta. Se till att musslorna blandar sig väl med pastan. Värm på och servera rykande hett.
Se det här som ett grundrecept. Det finns varianter med körsbärstomater och/eller chili. Det är också molto buono!
Spaghetti alle vongole Spaghetti med hjärtmusslor från Campania
Den här pastan med små smakrika musslor är definitivt en av de viktigaste och mest älskade rätterna i det italienska köket. Ett mycket enkelt recept med en underbar smak av havet, som har sitt ursprung i Neapel-trakten men är populär längs båda kusterna.
De tumnagelstora musslorna vongole veraci kan vara svåra att hitta i Sverige men de lite större hjärtmusslorna ger ett liknande resultat.
Spaghetti alle vongole Ingredienser:
- 320 g spaghetti eller linguini
- 1 kg vongole- eller hjärtmusslor
- 1 vitlöksklyfta
- 1 knippe persilja
- olivolja
- svartpeppar
- vanligt salt
- grovt salt till musslorna
Gör så här:
Börja med att förbereda musslorna. Sortera bort alla med trasiga eller tomma skal. Slå musslorna mot diskbänken eller en skärbräda. Den här åtgärden är viktig för att kontrollera att det inte finns någon sand inuti: de friska musslorna förblir stängda, de fulla av sand öppnar sig. Placera sedan musslorna i ett durkslag och skölj dem. Placera durkslaget i en skål och tillsätt mycket grovt salt och fyll upp med vatten. Låt musslorna ligga i blöt i 2-3 timmar. På det här sättet rensar musslorna ut eventuell sand.
Värm upp lite olivolja i en stor kastrull och lägg i vitlöksklyftan och låt oljan ta smak av vitlöken. Skölj musslorna och häll ner dem i den heta kastrullen. Sätt på ett lock och låt dem koka några minuter på hög värme. Skaka kastrullen då och då tills alla musslor är helt öppna. Stäng omedelbart av värmen, annars blir musslorna överkokta. Plocka upp musslorna med en hålslev och spara spadet men släng vitlöksklyftan.
Under tiden kokar du spaghettin men häller av pastan när det återstår ca 2-3 minuter av koktiden. Kom ihåg att spara lite av det stärkelserika pastavattnet. Häll musselspadet i en gryta, tillsätt spaghettin och lite av pastavattnet och fortsätt tillagningen tills spaghettin är al dente. Tillsätt musslorna och hackad persilja när de är kokta. Se till att musslorna blandar sig väl med pastan. Värm på och servera rykande hett.
Se det här som ett grundrecept. Det finns varianter med körsbärstomater och/eller chili. Det är också molto buono!
Fyra fantastiska recept !
Crema di mascarpone con fragole
Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...
Saffranspannacotta
En italiensk Saffranspannacotta. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna...
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...
Limoncello Tonic
Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...