Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Focaccia Barese
Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon...
Paolo’s Tiramisú
Under vårt besök i det blomstrande Menaggio vid Comosjön träffade vi Paolo som brinner för matlagning. En kväll bjuder Paolo på hans fantastiska Tiramisú, receptet delar vi nu med er!
Bistecca alla Fiorentina
Bistecca alla Fiorentina. Om du gillar grillat kött får du ditt lystmäte här! För att lyckas med din Bistecca är det först och främst
Citron- och basilikasill
En härlig sill till midsommar med italiensk inspiration! Med smak av syrlig citron och fräsch basilika.