Soppa på linser från Castelluccio
Text och recept av: Peter Nordin
Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.
Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.
Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.
Ingredienser/ 4–6 personer
- 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
- 3 små schalottenlökar, fint hackade
- 1 fint tärnad morot
- 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
- 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
- 225 g grodda linser
- 1,5 liter – kokande vatten
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.
Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.
Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.
Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.
Läs också:
Recept på soppor!
Soppa på linser från Castelluccio
Text och recept av: Peter Nordin
Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.
Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.
Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.
Ingredienser/ 4–6 personer
- 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
- 3 små schalottenlökar, fint hackade
- 1 fint tärnad morot
- 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
- 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
- 225 g grodda linser
- 1,5 liter – kokande vatten
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.
Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.
Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.
Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.
Läs också:
Recept på soppor!
Fyra fantastiska recept !
Olivsnacks med parmesan
Ett härligt tilltugg med fin sälta från både oliver och parmesanost. Passar fint som snacks vid aperitivon! Du behöver: oliver...
Ribollita – bönsoppa från Toscana
Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet.
Ragù bianco
En smakrik och mustig köttfärsås utan tomat och rött vin.
Trote affogate
Skölj fisken, klappa den torr och krydda med salt och peppar. Panera med vetemjöl och skaka av onödigt mjöl.