Risotto con arragosta e zafferano
Saffransrisotto med hummer
Ingredienser:
- 2 st kokta humrar à ca 450 gram
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 360 gram arborio- eller carnaroliris
- 1 glas torrt mousserande eller vitt vin
- 1 liter fisk-, skaldjurs- eller grönsaksbuljong
- 1 påse saffran
- Hackad persilja
Gör så här:
Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar. Ställ åt sidan tillsammans med klorna.
Värm oljan på medelvärme i en rymlig kastrull eller stekpanna. Tillsätt den finhackade löken och fräs den under omrörning då och då i cirka 5 minuter. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs ytterligare någon minut.
Sänk värmen, häll i riset och ”rosta” riset under omrörning i 2-3 minuter, eller tills kornen ser blanka ut. Tillsätt vinet och låt det avdunsta under omrörning i en minut. Häll i en slev i taget av den kokande buljongen. Rör hela tiden och häll i lite av buljongen allt eftersom riset absorberar vätskan. Läs upp saffranet i lite av buljongen och tillsätt när det är ca 5 minuter kvar av koktiden.
Efter ca 20 minuter bör riset vara ”al dente” och risotton ha en krämig konsistens. Tillsätt sedan fruktköttet och klorna från hummern. Ta av från värmen, tillsätt hummerköttet, smöret och den hackade persiljan.
Servera risotton på varma tallrikar och garnera med klorna! Njut av Risotto con arragosta e zafferano, saffransrisotto med hummer!
Risotto con arragosta e zafferano
Saffransrisotto med hummer
Ingredienser:
- 2 st kokta humrar à ca 450 gram
- 2 msk olivolja
- 1 msk smör
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 360 gram arborio- eller carnaroliris
- 1 glas torrt mousserande eller vitt vin
- 1 liter fisk-, skaldjurs- eller grönsaksbuljong
- 1 påse saffran
- Hackad persilja
Gör så här:
Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar. Ställ åt sidan tillsammans med klorna.
Värm oljan på medelvärme i en rymlig kastrull eller stekpanna. Tillsätt den finhackade löken och fräs den under omrörning då och då i cirka 5 minuter. Tillsätt den hackade vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Sänk värmen, häll i riset och ”rosta” riset under omrörning i 2-3 minuter, eller tills kornen ser blanka ut.
Tillsätt vinet och låt det avdunsta under omrörning i en minut. Häll i en slev i taget av den kokande buljongen. Rör hela tiden och häll i lite av buljongen allt eftersom riset absorberar vätskan. Läs upp saffranet i lite av buljongen och tillsätt när det är ca 5 minuter kvar av koktiden. Efter ca 20 minuter bör riset vara ”al dente” och risotton ha en krämig konsistens.
Tillsätt sedan fruktköttet och klorna från hummern. Ta av från värmen, tillsätt hummerköttet, smöret och den hackade persiljan.
Servera risotton på varma tallrikar och garnera med klorna! Njut av Risotto con arragosta e zafferano, saffransrisotto med hummer!
Fyra fantastiska recept !
Karamelliserad lök
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...
Tiramisú med pepparkakor och rom
Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul!
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se
Peposo Dell’Impruneta
Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i ...