RicciarelliSega mandelkakor från Siena
Det här kakreceptet är precis vad du behöver i din arsenal för att imponera på familj och vänner. Ricciarelli är mjuka mandelkakor som är typiska för Siena. De är täckta med florsocker, med ett mjukt hjärta som smälter i munnen, fräscht och fuktigt, med en distinkt doft av bittermandel. De brukar främst serveras under julen, men är precis lika goda året om till ett glas sött vin eller en kopp espresso. Eller varför inte slå in dem i en fin låda och ge bort som en välsmakande och ätbar present.
Ingredienser:
- 2 äggvitor
- En skvätt citronsaft
- 200 gr florsocker, plus extra för att pudra
- 200 gr mandelmjöl eller finriven sötmandel
- Några droppar bittermandelarom el amaretto (mandellikör)
- 1 vaniljstång, urskrapade frön
- Rivet skal från 1 apelsin
Gör så här:
Kvällen innan du vill baka ricciarelli, vispa äggvitorna med en droppe citronsaft tills de bildar stela toppar. Vänd försiktigt ner florsocker och malet mandelmjöl. Tillsätt sedan bittermandelextrakt, apelsinskal och vaniljfrön. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen över natten, eller i minst 4 timmar.
På bakdagen lägger du det extra florsockret på en bakbordet och rullar ut degen till en lång korvliknande form. Skär degen till små bollar. Använd händerna och forma sedan till ovaler och platta till dem lite försiktigt.
Värm ugnen till 160°C. Pudra över rikligt med extra florsocker och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Placera ut dem med bra avstånd eftersom de växer under gräddningen. Grädda i ugnen i cirka 18 minuter. När du tar ut dem från ugnen kommer de att verka väldigt mjuka, men efter att de svalnat kommer de att stelna, så du behöver inte bli orolig.
När kakorna svalnat, pudra över lite extra florsocker och servera. Om de inte ska serveras omedelbart kan de förvaras i en lufttät behållare.
RicciarelliSega mandelkakor från Siena
Det här kakreceptet är precis vad du behöver i din arsenal för att imponera på familj och vänner. Ricciarelli är mjuka mandelkakor som är typiska för Siena. De är täckta med florsocker, med ett mjukt hjärta som smälter i munnen, fräscht och fuktigt, med en distinkt doft av bittermandel. De brukar främst serveras under julen, men är precis lika goda året om till ett glas sött vin eller en kopp espresso. Eller varför inte slå in dem i en fin låda och ge bort som en välsmakande och ätbar present.
Ingredienser:
- 2 äggvitor
- En skvätt citronsaft
- 200 gr florsocker, plus extra för att pudra
- 200 gr mandelmjöl eller finriven sötmandel
- Några droppar bittermandelarom el amaretto (mandellikör)
- 1 vaniljstång, urskrapade frön
- Rivet skal från 1 apelsin
Gör så här:
Kvällen innan du vill baka ricciarelli, vispa äggvitorna med en droppe citronsaft tills de bildar stela toppar. Vänd försiktigt ner florsocker och malet mandelmjöl. Tillsätt sedan bittermandelextrakt, apelsinskal och vaniljfrön. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylen över natten, eller i minst 4 timmar.
På bakdagen lägger du det extra florsockret på en bakbordet och rullar ut degen till en lång korvliknande form. Skär degen till små bollar. Använd händerna och forma sedan till ovaler och platta till dem lite försiktigt.
Värm ugnen till 160°C. Pudra över rikligt med extra florsocker och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Placera ut dem med bra avstånd eftersom de växer under gräddningen. Grädda i ugnen i cirka 18 minuter. När du tar ut dem från ugnen kommer de att verka väldigt mjuka, men efter att de svalnat kommer de att stelna, så du behöver inte bli orolig.
När kakorna svalnat, pudra över lite extra florsocker och servera. Om de inte ska serveras omedelbart kan de förvaras i en lufttät behållare.
Fler italienska desserter !
Semifreddo
Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...
Composta di mele con limoncello
En äppelkompott med italiensk touch som garanterat kommer att bli en succé. Enkelt och riktigt gott – buonissimo!
Bruttiboni
En traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter.