Prosecco och Cicchetti
Text och bild: Jonas Henningsson
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa sättet att lära känna en venedigbo är att besöka en av stadens hundratals små cicchettibarer. Cicchetti är små bröd fyllda med allehanda olika delikatesser. Till Cicchettin passar den friska och från regionen Veneto sprunga proseccon förstås fantastiskt bra, här är några av mina favoritstopp för denna kombination.
Restauranger att besöka i Venedig:
Al Merca
Al Merca öppnar vid klockan sex på kvällen men redan då är det många som otåligt stampar runt utanför. För den här lilla cicchettibaren är en av de bästa i stadsdelen San Polo. Suveränt vinutbud, inte minst proseccon är väl utvald, kunnig personal och lockande cicchetti, vad mer kan man begära? Ingenting.
Al Bottegon
Perfekt belägen längs den fina San Trovaso-kanalen i Dorsoduro ligger klassikerna Al Bottegon. Här är alltid mycket konstnärer, studenter och andra lokalbor, ett gott tecken. Många kommer för gemenskapen, cicchettidiskarna välfyllda (minst sextio olika) med godsaker. Vinerna på glas är ofta fantastiskt bra och proseccourvalet inte minst. Det är enkelt att fastna här längre än vad man tänkt, och alltid lär man känna någon lokalbo.
Trattoria dalla Marisa
Oj, vad jag tycker om den här lilla restaurangen. Och jag är inte ensam. Marisa lockar lokalbor (mycket studenter) både till lunch och till middag (bara helger). Fantastisk pasta och skaldjursrätter, inte lång men kärleksfullt komponerad proseccolista och kanske framförallt – sådär sorligt trevligt som det bara blir där många lokalbor har gjort ett ställe till sitt stamhak.
Al Timon
Al Timon är en av anledningarna till att den lilla gatan Fondamenta Ormesini mot vattnet i Cannaregio har blivit så tokpopulär. Sval prosecco kombineras med suveräna chicchetti som gör att kön ringlar ut mot gatan, men hit går jag också för den större menyn som reflekterar mycket av den lokala matkulturen. Kött, kallskuret, fisk, ostar! Helt oslagbart häng får man om man lyckas knipa någon av platserna på de två båtarna i kanalen – bättre läge för ett glas innan eller efter maten finns ej.
Läs också:
Spritz – En bitterljuv historia
Venedig jubilerar!
Italiens 10 bästa städer
Prosecco och Cicchetti
Text och bild: Jonas Henningsson
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa sättet att lära känna en venedigbo är att besöka en av stadens hundratals små cicchettibarer. Cicchetti är små bröd fyllda med allehanda olika delikatesser. Till Cicchettin passar den friska och från regionen Veneto sprunga proseccon förstås fantastiskt bra, här är några av mina favoritstopp för denna kombination.
Restauranger att besöka i Venedig:
Al Merca
Al Merca öppnar vid klockan sex på kvällen men redan då är det många som otåligt stampar runt utanför. För den här lilla cicchettibaren är en av de bästa i stadsdelen San Polo. Suveränt vinutbud, inte minst proseccon är väl utvald, kunnig personal och lockande cicchetti, vad mer kan man begära? Ingenting.
Al Bottegon
Perfekt belägen längs den fina San Trovaso-kanalen i Dorsoduro ligger klassikerna Al Bottegon. Här är alltid mycket konstnärer, studenter och andra lokalbor, ett gott tecken. Många kommer för gemenskapen, cicchettidiskarna välfyllda (minst sextio olika) med godsaker. Vinerna på glas är ofta fantastiskt bra och proseccourvalet inte minst. Det är enkelt att fastna här längre än vad man tänkt, och alltid lär man känna någon lokalbo.
Trattoria dalla Marisa
Oj, vad jag tycker om den här lilla restaurangen. Och jag är inte ensam. Marisa lockar lokalbor (mycket studenter) både till lunch och till middag (bara helger). Fantastisk pasta och skaldjursrätter, inte lång men kärleksfullt komponerad proseccolista och kanske framförallt – sådär sorligt trevligt som det bara blir där många lokalbor har gjort ett ställe till sitt stamhak.
Al Timon
Al Timon är en av anledningarna till att den lilla gatan Fondamenta Ormesini mot vattnet i Cannaregio har blivit så tokpopulär. Sval prosecco kombineras med suveräna chicchetti som gör att kön ringlar ut mot gatan, men hit går jag också för den större menyn som reflekterar mycket av den lokala matkulturen. Kött, kallskuret, fisk, ostar! Helt oslagbart häng får man om man lyckas knipa någon av platserna på de två båtarna i kanalen – bättre läge för ett glas innan eller efter maten finns ej.
Läs också:
Spritz – En bitterljuv historia
Venedig jubilerar!
Italiens 10 bästa städer
Fyra fantastiska recept !
Torta Alle Fragole Di Nonna
Ingenting markerar väl starten på sommaren så mycket som jordgubbar och den här italienska tårtan som görs ”på mormors vis”. En härligt ...
Crema di mascarpone con fragole
Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...
Vitello Tonnato
Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato
Tortellini al brodo
Tortellini i buljong är ett populärt och traditionellt recept från Emilia Romagna. De små knytena med fylld äggpasta påminner om gudinnan Venus