Pici Al Ragu Di AgnelloPasta med en ragù på lammfärs och vitlök
Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör ihop med våren. Det är enklast att göra såsen på lammfärs men du kan även använda rester av lammstek eller grytbitar av lamm som skärs ner i mindre bitar. I Toscana använder man helst hemmarullade pici men det går bra att använda liknande pastasorter som t.ex. spaghetti eller tagliatelle.
Ingredienser: (4 portioner)
- 4 portioner (ca 320 gr) pici alternativt spaghetti eller tagliatelle
- 200 gr lammfärs eller annat lammkött skuret i mindre bitar
- 2 msk extra virgin olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 kvistar rosmarin
- 8 cl rött vin, gärna från Toscana
- 500 gr hackade tomater i tärningar, alternativt krossade tomater på burk
- Salt & nymalen svartpeppar
- riven pecorino
Gör så här:
Värm oljan i en kastrull, hacka vitlöken fint och bryn försiktigt vitlöken och rosmarinen. Var uppmärksam så att du inte bränner vitlöken. Tillsätt lammet, blanda snabbt med en träslev och låt det få färg. Häll i vinet och låt det avdunsta under omrörning.
Lyft ur rosmarinen och tillsätt tomaterna. Rör om ordentligt, krydda sedan med lite salt och generöst med nymalen peppar. Låt såsen koka på låg värme, halvt täckt av ett lock, i cirka 30 minuter, tills såsen börjar att tjockna. Smaka av med salt och olivolja.
Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten. Lägg pastan i såsen och tillsätt ca 1 dl av pastavattnet. Blanda väl och servera rykande het med riven pecorino.
Pici Al Ragu Di AgnelloPasta med en ragù på lammfärs och vitlök
Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör ihop med våren. Det är enklast att göra såsen på lammfärs men du kan även använda rester av lammstek eller grytbitar av lamm som skärs ner i mindre bitar. I Toscana använder man helst hemmarullade pici men det går bra att använda liknande pastasorter som t.ex. spaghetti eller tagliatelle.
Ingredienser: (4 portioner)
- 4 portioner (ca 320 gr) pici alternativt spaghetti eller tagliatelle
- 200 gr lammfärs eller annat lammkött skuret i mindre bitar
- 2 msk extra virgin olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1-2 kvistar rosmarin
- 8 cl rött vin, gärna från Toscana
- 500 gr hackade tomater i tärningar, alternativt krossade tomater på burk
- Salt & nymalen svartpeppar
- riven pecorino
Gör så här:
Värm oljan i en kastrull, hacka vitlöken fint och bryn försiktigt vitlöken och rosmarinen. Var uppmärksam så att du inte bränner vitlöken. Tillsätt lammet, blanda snabbt med en träslev och låt det få färg. Häll i vinet och låt det avdunsta under omrörning.
Lyft ur rosmarinen och tillsätt tomaterna. Rör om ordentligt, krydda sedan med lite salt och generöst med nymalen peppar. Låt såsen koka på låg värme, halvt täckt av ett lock, i cirka 30 minuter, tills såsen börjar att tjockna. Smaka av med salt och olivolja.
Koka pastan al dente i rikligt saltat vatten. Lägg pastan i såsen och tillsätt ca 1 dl av pastavattnet. Blanda väl och servera rykande het med riven pecorino.
Fyra fantastiska recept !
Garibaldi Sbagliato
Denna bittersöta longdrink är enkel att svänga ihop, men hemligheten ligger i detaljerna.
Penne all arrabiata
Penne med kryddig tomatsås. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och fintärna. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek pancettan. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt de tärnade tomaterna och hela chilifrukter och låt såsen sjuda på låg värme en stund.
Insalata di Cavolo Cappuccio e Speck
Den här snabblagade rätten med några få enkla ingredienser är ett typiskt exempel på det mustiga köket från bergen I Trentino!