Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

 

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

 

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

 

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Blåmusslor som i Venedig - Peter Nordin

Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...

Läs mer

spaghetti-al-carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Ett klassiskt italienskt recept på Spaghetti alla Carbonara. Pastan är enkel att tillaga, krämig och självklart äkta italiensk!

Läs mer

Parampampoli

Parampampoli

Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en kastrull på hög värme. När du ser den första bubblan så tänder du spriten med en...

Läs mer

Vitello-Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato

Läs mer