Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Fyra fantastiska recept !
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin
Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...
Spaghetti alla Carbonara
Vi Gillar,Fläsk,Pasta,Louise Laurenius
Ett klassiskt italienskt recept på Spaghetti alla Carbonara. Pastan är enkel att tillaga, krämig och självklart äkta italiensk!
Parampampoli
Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en kastrull på hög värme. När du ser den första bubblan så tänder du spriten med en...
Vitello Tonnato
Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato