Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

 

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Ravioli från Liguria

Ravioli från Liguria

Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en ”krater” i mitten där du knäcker äggen. För ihop mjölet och äggen försiktigt med fingrarna, och knåda sedan degen tills den är smidig.

Läs mer

semifreddo

Semifreddo

Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...

Läs mer

Mozzarella-med-fikon-och-prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto

Rosta pinjenötterna i en het torr panna och låt svalna. Putsa fikonen och dela varje fikon i fyra delar. Skär eller ”riv” mozzarellan i mindre bitar.

Läs mer

Ravioli med ricotta lök och salvia

Ravioli med ricotta lök och salvia

Små pastakuddar fyllda med lök och ricotta slungade i salvia från trädgården med varmt smör och nyriven parmesan...

Läs mer