Neapel – den moderna pizzans vagga

Variationer av ojästa tunnbröd har bakats runt Medelhavet sedan antiken, och med tiden började man även med olika pålägg som till exempel gröna blad och kryddor. Den för pizzan så väsentliga tomaten kom inte till Europa från Peru förrän på 1500-talet och det var först på 1700-talet som invånarna i och runt Neapel la den på sitt bröd.

 

Neapel-den-moderna-pizzans-vagga

 

Den moderna pizzan härstammar just från Neapel – den italienska söderns hjärta. Legenden säger att den klassiska pizzan såg dagens ljus den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen besökte staden. Drottningen tröttnade på den franska gourmetmat som serverades, och istället tillkallades den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. De hade ryktet kring sig om att vara de bästa pizzabagarna i Neapel, och paret serverade tre olika pizzor, varav en helt nykomponerad till drottningens ära; Pizza Margherita i den italienska flaggans färger. Resten är, som man brukar säga, historia.

 

napolitansk-pizza-margherita

 

Idag är den napolitanska pizzan en global angelägenhet, och det är just de enklaste och ursprungliga recepten som tagit världen med storm:

– Pizza Margherita toppas av tomatsås (helst av sorten San Marzano från Vesuvius sluttningar) mozzarella, färsk basilika och olivolja.

– Pizza Marinara är om möjligt ännu enklare och toppas endast med en tomatsås som kryddas med oregano, vilök och olivolja. Namnet härstammar från det italienska ordet för sjöfart. Sjömän i hamnstaden Neapel behövde mat med lång hållbarhet då de ofta var till sjöss i flera månader i sträck. Därför skapades Marinara; inget kött eller ost utan ”bara” en pizzabotten med en utsökt tomatsås.

 

Som ni förstår så är pizzan i det närmaste religion i Neapel och en tradition som vårdas ömt. 1984 grundades organisationen Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) vars uppgift är att certifiera pizzerior och restauranger för att säkerställa att de följer de riktiga hantverksstraditionerna och serverar autentisk napolitansk pizza!

 

Läs också:
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn – tre tips från Louise Laurenius
Din egen Pizzasås
Pizza bianco med grönkål

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Neapel – den moderna pizzans vagga

Variationer av ojästa tunnbröd har bakats runt Medelhavet sedan antiken, och med tiden började man även med olika pålägg som till exempel gröna blad och kryddor. Den för pizzan så väsentliga tomaten kom inte till Europa från Peru förrän på 1500-talet och det var först på 1700-talet som invånarna i och runt Neapel la den på sitt bröd.

 

Neapel-den-moderna-pizzans-vagga

 

Den moderna pizzan härstammar just från Neapel – den italienska söderns hjärta. Legenden säger att den klassiska pizzan såg dagens ljus den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen besökte staden. Drottningen tröttnade på den franska gourmetmat som serverades, och istället tillkallades den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. De hade ryktet kring sig om att vara de bästa pizzabagarna i Neapel, och paret serverade tre olika pizzor, varav en helt nykomponerad till drottningens ära; Pizza Margherita i den italienska flaggans färger. Resten är, som man brukar säga, historia.

napolitansk-pizza-margherita

 

Idag är den napolitanska pizzan en global angelägenhet, och det är just de enklaste och ursprungliga recepten som tagit världen med storm:

– Pizza Margherita toppas av tomatsås (helst av sorten San Marzano från Vesuvius sluttningar) mozzarella, färsk basilika och olivolja.

– Pizza Marinara är om möjligt ännu enklare och toppas endast med en tomatsås som kryddas med oregano, vilök och olivolja. Namnet härstammar från det italienska ordet för sjöfart. Sjömän i hamnstaden Neapel behövde mat med lång hållbarhet då de ofta var till sjöss i flera månader i sträck. Därför skapades Marinara; inget kött eller ost utan ”bara” en pizzabotten med en utsökt tomatsås.

 

Som ni förstår så är pizzan i det närmaste religion i Neapel och en tradition som vårdas ömt. 1984 grundades organisationen Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) vars uppgift är att certifiera pizzerior och restauranger för att säkerställa att de följer de riktiga hantverksstraditionerna och serverar autentisk napolitansk pizza!

 

Läs också:
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn – tre tips från Louise Laurenius
Din egen Pizzasås
Pizza bianco med grönkål

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Torta-di-more-e-yogurt

Torta di more e yogurt

En enkel kaka som kombinerar krämigheten i yoghurt med sötman i björnbären. En mjuk kaka utan smör som går snabbt att laga som ett ...

Läs mer

Contessa

Contessa

En lite friskare och enklare variant av Negroni - I en Contessa byts Campari ut mot den lättare Aperolen (eller liknande) och torr vermouth..

Läs mer

Torta-Pinocchio

Torta Pinocchio

Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Läs mer

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Läs mer