Musslor som i Venedig - Recept av Peter Nordin

Text och bild av: Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor som fiskas i en liten havsvik – Portonovo – söder om Ancona. Dessa musslor utnämns av Bo Hagström som de mest underbara på jordklotet.

 

Peter Nordin kokbok

 

Ingredienser: (2-4 personer)

  • 1 kg blåmusslor
  • 50 g gammalt surdegsbröd
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 nypor torkade chiliflakes
  • 3 vitlöksklyftor fint hackad (inte pressade)
  • 1 msk hackad mynta
  • 4 dl torrt vitt vin (Soave)
  • 4 msk rapsolja till musselkoket
  • flingsalt och lite peppar
  • 4 msk extra virgin olivolja till ströbrödet
  • 1 msk extra virgin olivolja till servering

 

Så här gör du musslor som i Venedig – Nordini: 

  1. Sätt ugnen på 180 °
  2. Ströbröd. Riv surdegsbrödet i små bitar och sprid ut dem på ett bleck. Sprinkla olivoljan över och rosta i ugn 5–8 minuter. Ta ut för att svalna. När brödbitarna är kalla mixa dem i en matberedare tillsammans med persiljan, en nypa salt, häften av den torkade chilin och hälften av vitlöken.
  3. Rensa musslorna från skägg och diverse smuts med en liten kniv. Jag brukar ha en liten nagelfil till att putsa bort alla skavanker. Musslor som är trasiga och öppna kastas.
  4. Hetta upp en stor kastrull på spisen på högsta värme. Mitt lilla trick är att slå upp musslorna i en bunke. Tillsätt en ½ matsked flingsalt, rapsoljan och blanda. Du skall alltid koka musslor i mycket het kastrull. Lägg i musslorna, resten av vitlöken och chilin. Lägg på ett lock och skaka om ordentligt. Tillsätt vinet och lägg tillbaka locket. Skaka och koka 1 – 2 minuter. Nu skall alla musslor ha öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hålslev och lägg över i en ny bunke. Kvar i kastrullen ligger all god buljong.
  5. Tillsätt ört-ströbrödet, lägg på locket och låt koka några sekunder. Smaka av med salt och peppar. Slå tillbaka musslorna, sprinkla över myntan och droppa olivolja över musslorna och rör om. Servera i djupa tallrikar.

 

 

Läs mer av Peter Nordin:
Risotto alla Parmigiana
Saltimbocca alla romana
De fattigas kök

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Musslor som i Venedig - Recept av Peter Nordin

Text och bild av: Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor som fiskas i en liten havsvik – Portonovo – söder om Ancona. Dessa musslor utnämns av Bo Hagström som de mest underbara på jordklotet.

 

Peter Nordin kokbok

 

Ingredienser: (2-4 personer)

  • 1 kg blåmusslor
  • 50 g gammalt surdegsbröd
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 nypor torkade chiliflakes
  • 3 vitlöksklyftor fint hackad (inte pressade)
  • 1 msk hackad mynta
  • 4 dl torrt vitt vin (Soave)
  • 4 msk rapsolja till musselkoket
  • flingsalt och lite peppar
  • 4 msk extra virgin olivolja till ströbrödet
  • 1 msk extra virgin olivolja till servering

Så här gör du musslor som i Venedig – Nordini: 

  1. Sätt ugnen på 180 °
  2. Ströbröd. Riv surdegsbrödet i små bitar och sprid ut dem på ett bleck. Sprinkla olivoljan över och rosta i ugn 5–8 minuter. Ta ut för att svalna. När brödbitarna är kalla mixa dem i en matberedare tillsammans med persiljan, en nypa salt, häften av den torkade chilin och hälften av vitlöken.
  3. Rensa musslorna från skägg och diverse smuts med en liten kniv. Jag brukar ha en liten nagelfil till att putsa bort alla skavanker. Musslor som är trasiga och öppna kastas.
  4. Hetta upp en stor kastrull på spisen på högsta värme. Mitt lilla trick är att slå upp musslorna i en bunke. Tillsätt en ½ matsked flingsalt, rapsoljan och blanda. Du skall alltid koka musslor i mycket het kastrull. Lägg i musslorna, resten av vitlöken och chilin. Lägg på ett lock och skaka om ordentligt. Tillsätt vinet och lägg tillbaka locket. Skaka och koka 1 – 2 minuter. Nu skall alla musslor ha öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hålslev och lägg över i en ny bunke. Kvar i kastrullen ligger all god buljong.
  5. Tillsätt ört-ströbrödet, lägg på locket och låt koka några sekunder. Smaka av med salt och peppar. Slå tillbaka musslorna, sprinkla över myntan och droppa olivolja över musslorna och rör om. Servera i djupa tallrikar.

 

 

Läs mer av Peter Nordin:
Risotto alla Parmigiana
Saltimbocca alla romana
De fattigas kök

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Penne-alla-boscaiola

Penne alla boscaiola

En härlig pastarätt där skogens och höstens smaker får stå i centrum och skapa en rik och värmande helhet i sällskap med äggpasta, rökt...

Läs mer

Polpette al sugo

Polpette al sugo

De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med...

Läs mer

Frozen Negroni

Frozen Negroni

Frozen Negroni är en slushig variant av den populära klassikern Negroni. Förutom de vanliga ingredienserna gin, vermouth och bitter ...

Läs mer

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta con ragù di lenticchie

Pasta med linsragù är ett veganskt alternativ till den klassiska ”köttfärssåsen” som vi alla känner till. Receptet och tillagningen...

Läs mer