Trädgårdsmästarens mosiga bönor med blandade örter
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 1 burk bönor vita bönor av bästa kvalitet 1⁄2 fänkål i små tärningar
- 1⁄2 purjolök, vita delen fint skivad
- 1 vitlöksklyfta fint hackad
- 1 liten bit chili fint hackad
- 2 matskedar extra virgin olivolja
- 1 citron, pressad
- 1 tsk citron zest
- 3 msk blandade örter; timjan, rosmarin, oregano, dragon, körvel, persilja
- extra virgin olivolja till serveringen
- salt och peppar
Gör så här:
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken, vitlöken, fänkålen och chilin på låg värme i 12 minuter. Rör om ofta. Grönsakerna skall inte få färg, men bli mjuka i konsistensen. När de är riktigt mjuka och glansiga kan du lägga i bönorna och sautera 4 minuter. Tillsätt fyra matskedar av vätskan från burken och koka samman 2 – 3 minuter.
Stäng av värmen och tillsätt citronjuicen och zesten. Smaka av med salt och peppar. Sist blanda i alla örter. Lägg upp på fat och ringla olivolja av god kvalitet över bönorna och njut.
Dessa blir extra krämiga, när du låter några matskedar av vätskan/lagen från burken vara med i tillagningen.
Peter och Carinas köksträdgård
Trädgårdsmästarens mosiga bönor med blandade örter
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
- 1 burk bönor vita bönor av bästa kvalitet 1⁄2 fänkål i små tärningar
- 1⁄2 purjolök, vita delen fint skivad
- 1 vitlöksklyfta fint hackad
- 1 liten bit chili fint hackad
- 2 matskedar extra virgin olivolja
- 1 citron, pressad
- 1 tsk citron zest
- 3 msk blandade örter; timjan, rosmarin, oregano, dragon, körvel, persilja
- extra virgin olivolja till serveringen
- salt och peppar
Gör så här:
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken, vitlöken, fänkålen och chilin på låg värme i 12 minuter. Rör om ofta. Grönsakerna skall inte få färg, men bli mjuka i konsistensen. När de är riktigt mjuka och glansiga kan du lägga i bönorna och sautera 4 minuter. Tillsätt fyra matskedar av vätskan från burken och koka samman 2 – 3 minuter.
Stäng av värmen och tillsätt citronjuicen och zesten. Smaka av med salt och peppar. Sist blanda i alla örter. Lägg upp på fat och ringla olivolja av god kvalitet över bönorna och njut.
Dessa blir extra krämiga, när du låter några matskedar av vätskan/lagen från burken vara med i tillagningen.
Peter och Carinas köksträdgård
Mer av Peter Nordin !
Costoletta Milanese
Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.
Torrone
Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.
Salsa tonnato
Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är februari i slutet av 90-talet och den första känslan av vår ...
Mer av Peter Nordin !
Piccata Nordini
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka ...
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.