Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör

 

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Ruffino Vinsanto Serelle

Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör
Ruffino Vinsanto Serelle

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Tortellini al brodo

Tortellini al brodo

Tortellini i buljong är ett populärt och traditionellt recept från Emilia Romagna. De små knytena med fylld äggpasta påminner om gudinnan Venus

Läs mer

Torta Alle Fragole Di Nonna

Ingenting markerar väl starten på sommaren så mycket som jordgubbar och den här italienska tårtan som görs ”på mormors vis”. En härligt ...

Läs mer

Bistecca-alla-fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina. Om du gillar grillat kött får du ditt lystmäte här! För att lyckas med din Bistecca är det först och främst

Läs mer

Bruschetta con tapenade italiana

Bruschetta con tapenade italiana

Ett utsökt pålägg med alla de bästa smakerna från Italien i en och samma tugga!

Läs mer