Lasagne alla Bolognese
Färska eller torkade pastaplattor, köttfärssås och béchamel. Föreningen av dessa tre ingredienser ger oss en av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket, lasagne alla bolognese. Det här en söndagsklassiker på middagsbord i hela världen, och en signaturrätt för regionen Emilia-Romagna och staden Bologna i synnerhet!
Läs historien bakom Lasagne alla Bolognese
Det perfekta receptet har utvecklats under århundraden och med bidrag från många kockar i Bologna. Lasagne omnämndes redan under romartiden. Den grekiska termen ”laganon” och den latinska ”laganum” var namnen på en kvadratisk eller rektangulär pasta gjord av vetemjöl som fylldes med kött och kokades i ugnen eller över elden. Tomater, ost med mera har kommit till över tid och någon gång under 1800-talet blev rätten den som vi känner idag där pasta och såser varvas i flera lager. I den allra mest autentiska versionen så ska du använda dig av den gröna pastan som fått sin färg från spenat men du kan såklart lika gärna använda de vita.
Recept på Lasagne alla Bolognese
Ingredienser béchamelsås:
- 100 g vetemjöl
- 100 g smör
- 1 liter mjölk
- Salt
- muskot
Ingredienser Ragù alla bolognese:
- 600 gram nötfärs (inte för mager)
- 250 gram fläskfärs (inte för mager)
- 7 dl passerade tomater
- 1 liten gul lök
- 2 stjälkar (70 gr) blekselleri
- 1 medelstor (70 gr) morot
- 3 msk olivolja extra vergine
- 1 dl rött vin (vitt vin går också bra)
- ½ dl mjölk
- 1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
- Salt & peppar
Övriga Ingredienser:
- Lasagneplattor, torkade eller färska
- Riven parmigiano (parmesanost)
Gör Ragù alla bolognese så här:
Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en större gryta/kastrull och fräs grönsakerna, och ev. finhackad rosmarin, långsamt på medelvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt nöt- och fläskfärs och finfördela färsen med hjälp av en träsked eller liknande. Bryn köttet i ca 10 minuter på medelvärme tills all köttsaft har torkat in.
Tillsätt sedan vinet och låt det avdunsta helt på hög värme. När vinet har kokat in tillsätter du de passerade tomaterna.
Sänk värmen och låt såsen koka långsamt i cirka 3 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.
Mot slutet av tillagningen, kan du hälla i lite mjölk som traditionen säger för att dämpa tomatens smak, men du kan också avstå! Smaka av med salt och peppar.
Slutresultatet ska vara ”krämigt” snarare än ”rinnigt”.
Gör béchamelsås så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.
Gör Lasagne Bolognese så här:
Smörj sedan en ungsform och börja med lite béchamel i botten. Täck med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager av köttfärssåsen och ett lager béchamel. Strö över lite riven ost. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna är slut. Det översta lagret ska toppas med béchamel, riven ost och eventuellt några smörklickar. Baka lasagnen enligt anvisningarna på pastaförpackningen. Om du gjort egna färska lasagneplattor får du räkna cirka trettio minuter i 160 °. När ytan är gyllene kan lasagnen tas ut ur ugnen och serveras.
Buon appetito!
Läs också:
Lasagne alla Bolognese
Färska eller torkade pastaplattor, köttfärssås och béchamel. Föreningen av dessa tre ingredienser ger oss en av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket, lasagne alla bolognese. Det här en söndagsklassiker på middagsbord i hela världen, och en signaturrätt för regionen Emilia-Romagna och staden Bologna i synnerhet!
Läs historien bakom Lasagne Bolognese
Det perfekta receptet har utvecklats under århundraden och med bidrag från många kockar i Bologna. Lasagne omnämndes redan under romartiden. Den grekiska termen ”laganon” och den latinska ”laganum” var namnen på en kvadratisk eller rektangulär pasta gjord av vetemjöl som fylldes med kött och kokades i ugnen eller över elden. Tomater, ost med mera har kommit till över tid och någon gång under 1800-talet blev rätten den som vi känner idag där pasta och såser varvas i flera lager. I den allra mest autentiska versionen så ska du använda dig av den gröna pastan som fått sin färg från spenat men du kan såklart lika gärna använda de vita.
Recept på Lasagne alla Bolognese
Ingredienser béchamelsås:
- 100 g vetemjöl
- 100 g smör
- 1 liter mjölk
- Salt
- muskot
Ingredienser Ragù alla bolognese:
- 600 gram nötfärs (inte för mager)
- 250 gram fläskfärs (inte för mager)
- 7 dl passerade tomater
- 1 liten gul lök
- 2 stjälkar (70 gr) blekselleri
- 1 medelstor (70 gr) morot
- 3 msk olivolja extra vergine
- 1 dl rött vin (vitt vin går också bra)
- ½ dl mjölk
- 1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
- Salt & peppar
Övriga Ingredienser:
- Lasagneplattor, torkade eller färska
- Riven parmigiano (parmesanost)
Gör Ragù alla bolognese så här:
Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en större gryta/kastrull och fräs grönsakerna, och ev. finhackad rosmarin, långsamt på medelvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt nöt- och fläskfärs och finfördela färsen med hjälp av en träsked eller liknande. Bryn köttet i ca 10 minuter på medelvärme tills all köttsaft har torkat in.
Tillsätt sedan vinet och låt det avdunsta helt på hög värme. När vinet har kokat in tillsätter du de passerade tomaterna.
Sänk värmen och låt såsen koka långsamt i cirka 3 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.
Mot slutet av tillagningen, kan du hälla i lite mjölk som traditionen säger för att dämpa tomatens smak, men du kan också avstå! Smaka av med salt och peppar.
Slutresultatet ska vara ”krämigt” snarare än ”rinnigt”.
Gör béchamelsås så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.
Gör Lasagne Bolognese så här:
Smörj sedan en ungsform och börja med lite béchamel i botten. Täck med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager av köttfärssåsen och ett lager béchamel. Strö över lite riven ost. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna är slut. Det översta lagret ska toppas med béchamel, riven ost och eventuellt några smörklickar. Baka lasagnen enligt anvisningarna på pastaförpackningen. Om du gjort egna färska lasagneplattor får du räkna cirka trettio minuter i 160 °. När ytan är gyllene kan lasagnen tas ut ur ugnen och serveras.
Buon appetito!
Läs också:
Baka Danubio Napoletano
Spaghetti alle vongole
Fyra fantastiska recept !
Klassisk risotto
Risotto är perfekt och festlig mat att bjuda på! Visserligen tar den en liten stund att laga, men det är enkelt och du kan umgås med dina ...
Gnocchi med salsiccia och salvia
Ett otroligt gott och enkelt recept från Italien. Sältan från salsiccian, syran från citronen och sötman från tomaterna gör detta recept komplett!
Havsabborre crudo med persika och myntaolja
Tunt skurna skivor av havsaborre med en kräm gjord på rostade persikor, vitlök, chili och lime.