La colomba - för freden och för våren 

Text av: Lena Martoglio Bomler

“Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi”.

 

Ja, så säger ett italienskt ordspråk som betyder att julen, den firar man med sin familj och påsken med vem man vill. Fast italienarna samlas ändå gärna runt en stor familjelunch på påskdagen då man även bjuder in några vänner för att äta gott tillsammans.

 

Som gäst på en påsklunch eller middag är den bästa presenten du kan ta med dig den klassiska påskkakan Colomba Pasquale. En ganska torr variant av sockerkaka gjord på mjöl, ägg, socker och smör och som med lite fantasi har formen av den fredsduva som den ska symbolisera. Kakan är otroligt god med sin knapriga mandelsmet på toppen gjord av mandlar, florsocker och äggvita.

 

la-colomba-pasquale

 

Legenden om fredsduvan som symbol för hoppet och fred i världen kommer från Första Moseboken och berättelsen om Noak och syndafloden. Då hans ark strandat på berget Ararat efter regnet skickade han en duva att söka land. När duvan kom tillbaka med en olivkvist i näbben förstod han att vattnet sjunkit undan och att hans familj kunde börja ett nytt liv. Duvan blev symbol för att bättre tider är på väg.

 

I Italien börjar den kyrkliga påsken redan veckan före med Palmsöndagen, la Domenica delle Palme, som är en viktig högtid i den katolska kyrkan. Besökarna får då efter mässan med sig en välsignad olivkvist som ska hängas i hemmet som en symbol för fred. Både skärtorsdag och långfredag är annars vanliga arbetsdagar.

 

Il Pranzo di Pasqua är den långa lunch som man äter tillsammans på påskdagen. Vad exakt som står på menyn beror på i vilken region man bor. Gemensamt för de flesta är den fyllda pastan Cappeletti som serveras i hemkokt buljong. Men framförallt så äter man lamm som huvudrätt och till det serveras ofta potatis och ett gott fylligt italienskt rödvin.

 

Här hittar du recept på Agnello al forno con patate

Agnello-al-forno-con-patate

 

Annandag påsk, Pasquetta eller “lilla” påsken, är dagen då man samlas till en härlig pic-nic i det gröna för att umgås, grilla, sjunga, sparka boll och framförallt njuta av påskens medhavda rester som plockas fram och delas.

 

En Colomba påminner i smak och konsistens om julkakorna Panettone och Pandoro och produceras även av samma företag. Exakt när, eller var, traditionen med kakan dök upp vet man inte men troligt är att det första receptet på en Colomba kom från Pavia i regionen Lombardiet.

 

Efter att den lombardiske kungen Alboino tagit sig över Alperna bestämde han sig för att inta staden Pavia år 572 och bad snart om 12 unga, vackra jungfrur till sitt förfogande. En av dessa lär då ha bakat en sorts Colomba som hon gav till kungen och han blev så förtjust i kakan att han lät henne gå. Enligt en annan legend bakade alla Pavias invånare denna kaka för att hålla Alboinos brutala män på gott humör.

 

pasqua

 

Angelo Motta Pasticciere började producera julkakan Panettone i Milano 1925 med stor framgång. I början av 30-talet kom hans smarte reklamansvarige Dino Villani på att man kunde använda samma utrustning till att göra en annan sorts kaka än bara den till jul. Man letade fram ett gammalt recept på en kaka som fick formen av en duva och som enbart skulle säljas och ätas till påsk.

 

De första kakorna skickades ut för provsmakning till flera kända författare och journalister som gärna fick dela med sig av sin åsikt, helst i pressen. La Colomba Pasquale blev snabbt en officiell symbol för påskkaka i hela Italien och såldes under sin slogan “della pace e della primavera”, för freden och för våren. En självklar present att ha med sig.

 

La Colomba görs av flera olika producenter och kan idag köpas i vanliga matbutiker och snabbköp. Men de som säljs i speciella bagerier och konditorier är både färskare och har en bättre kvalitet.

 

Kakan serveras helst med ett glas dessertvin, som en moscato eller vino santo.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

La colomba - för freden och för våren 

Text av: Lena Martoglio Bomler

“Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi”.

 

Ja, så säger ett italienskt ordspråk som betyder att julen, den firar man med sin familj och påsken med vem man vill. Fast italienarna samlas ändå gärna runt en stor familjelunch på påskdagen då man även bjuder in några vänner för att äta gott tillsammans.

 

Som gäst på en påsklunch eller middag är den bästa presenten du kan ta med dig den klassiska påskkakan Colomba Pasquale. En ganska torr variant av sockerkaka gjord på mjöl, ägg, socker och smör och som med lite fantasi har formen av den fredsduva som den ska symbolisera. Kakan är otroligt god med sin knapriga mandelsmet på toppen gjord av mandlar, florsocker och äggvita.

 

la-colomba-pasquale

 

Legenden om fredsduvan som symbol för hoppet och fred i världen kommer från Första Moseboken och berättelsen om Noak och syndafloden. Då hans ark strandat på berget Ararat efter regnet skickade han en duva att söka land. När duvan kom tillbaka med en olivkvist i näbben förstod han att vattnet sjunkit undan och att hans familj kunde börja ett nytt liv. Duvan blev symbol för att bättre tider är på väg.

 

I Italien börjar den kyrkliga påsken redan veckan före med Palmsöndagen, la Domenica delle Palme, som är en viktig högtid i den katolska kyrkan. Besökarna får då efter mässan med sig en välsignad olivkvist som ska hängas i hemmet som en symbol för fred. Både skärtorsdag och långfredag är annars vanliga arbetsdagar.

 

Il Pranzo di Pasqua är den långa lunch som man äter tillsammans på påskdagen. Vad exakt som står på menyn beror på i vilken region man bor. Gemensamt för de flesta är den fyllda pastan Cappeletti som serveras i hemkokt buljong. Men framförallt så äter man lamm som huvudrätt och till det serveras ofta potatis och ett gott fylligt italienskt rödvin.

 

Här hittar du recept på Agnello al forno con patate

Agnello-al-forno-con-patate

Annandag påsk, Pasquetta eller “lilla” påsken, är dagen då man samlas till en härlig pic-nic i det gröna för att umgås, grilla, sjunga, sparka boll och framförallt njuta av påskens medhavda rester som plockas fram och delas.

 

En Colomba påminner i smak och konsistens om julkakorna Panettone och Pandoro och produceras även av samma företag. Exakt när, eller var, traditionen med kakan dök upp vet man inte men troligt är att det första receptet på en Colomba kom från Pavia i regionen Lombardiet.

 

Efter att den lombardiske kungen Alboino tagit sig över Alperna bestämde han sig för att inta staden Pavia år 572 och bad snart om 12 unga, vackra jungfrur till sitt förfogande. En av dessa lär då ha bakat en sorts Colomba som hon gav till kungen och han blev så förtjust i kakan att han lät henne gå. Enligt en annan legend bakade alla Pavias invånare denna kaka för att hålla Alboinos brutala män på gott humör.

 

pasqua

 

Angelo Motta Pasticciere började producera julkakan Panettone i Milano 1925 med stor framgång. I början av 30-talet kom hans smarte reklamansvarige Dino Villani på att man kunde använda samma utrustning till att göra en annan sorts kaka än bara den till jul. Man letade fram ett gammalt recept på en kaka som fick formen av en duva och som enbart skulle säljas och ätas till påsk.

 

De första kakorna skickades ut för provsmakning till flera kända författare och journalister som gärna fick dela med sig av sin åsikt, helst i pressen. La Colomba Pasquale blev snabbt en officiell symbol för påskkaka i hela Italien och såldes under sin slogan “della pace e della primavera”, för freden och för våren. En självklar present att ha med sig.

 

La Colomba görs av flera olika producenter och kan idag köpas i vanliga matbutiker och snabbköp. Men de som säljs i speciella bagerier och konditorier är både färskare och har en bättre kvalitet.

 

Kakan serveras helst med ett glas dessertvin, som en moscato eller vino santo.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer italiensk Påsk !

La colomba pasquale

Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma ...

Läs mer

Rulla ost på Pasquetta

Det vi kallar annandag påsk heter i Italien la Pasquetta eller “den lilla påsken”. Det är en av de stora utflyktsdagarna i Italien då man ...

Läs mer

Buona Pasqua!

Buona Pasqua!I ett katolskt land som Italien är såklart påsken en av de viktigaste religiösa högtiderna, men framförallt ett tillfälle att spendera tid med både familj och vänner.

Läs mer

Mer italiensk Påsk !

La colomba pasquale

Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på en italiensk påskmåltid. Här i ett lättlagat recept som du kan göra hemma ...

Läs mer

Rulla ost på Pasquetta

Det vi kallar annandag påsk heter i Italien la Pasquetta eller “den lilla påsken”. Det är en av de stora utflyktsdagarna i Italien då man ...

Läs mer