La Collina Blu

asa collina bluVägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska landsbygden kan tyckas lång. Eller alldeles självklar. Som för Åsa Johansson. Hon tog steget 2001 för att hon älskade gamla italienska filmer och ville lära sig språket. Det fortsatte med journaliststudier på universitetet i Florens och så småningom till livet på gården med Stefano, hennes man.

 

Från sin utkikspunkt i Italien, skriver Åsa idag om mat, vin och kultur för flera olika tidningar i Sverige, Norge och Italien. Men sedan i höstas är hon också producent av en fantastisk olivolja med det poetiska namnet La Collina Blu – den blå kullen! Ett projekt som Åsa och Stefano jobbat med länge samtidigt som livet pågått i full rulle med barn, arbete och vardag.

 

Namnet är en hyllning till det vackra blå ljuset som omger kullarna i Toscana strax före solnedgången. Men det refererar också till Blue Hill, förorten i Solna norr om Stockholm där Åsa växte upp.

 

asa collina blu”Här börjar barnen med mycket lite, men med lite kärlek och förtroende kan de ge tillbaka mycket mer än du någonsin hade kunnat föreställa dig. Precis som olivträd.” säger Åsa
”För mig är olivolja något som förenar mina två världar, Italien och Sverige. I Blue Hill köpte min mamma den första olivoljan som jag någonsin smakat från en liten grekisk närbutik. För en svensk familj var det exotiskt och en ny upptäckt på 1980-talet.”

 

La Collina Blu är gjord på handplockade oliver som pressas redan ett par timmar efter skörd. Ju snabbare oliverna pressas desto mer smak och näringsämnen i oljan. Olivsorterna är typiska sorter från Toscana; leccino, moraiolo och frantoio, som ger en fräsch och smarkrik olivolja som doftar nyklippt gräs och kronärtskocka och ett pepprigt avslut. Självklart är den kallpressad och utan tillsatser av något slag.

 

collina blu bottleEtiketten är formgiven av Francesco Giani, konstnär och vän till familjen, och påminner om de höga husen i Blue Hill och deras tusentals fönster. Hus som byggdes på 60-talet för de första invandrare som anlände till Sverige.

 

Det är en underbart god olivolja som vi på Goda Italien rekommenderar varmt. Än så länge finns den bara i ett fåtal butiker i Stockholm men den går att beställa direkt från Åsa & Stefano.

 

www.lacollinablu.com

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

La Collina Blu

Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska landsbygden kan tyckas lång. Eller alldeles självklar. Som för Åsa Johansson. Hon tog steget 2001 för att hon älskade gamla italienska filmer och ville lära sig språket. Det fortsatte med journaliststudier på universitetet i Florens och så småningom till livet på gården med Stefano, hennes man.asa collina blu

 

Från sin utkikspunkt i Italien, skriver Åsa idag om mat, vin och kultur för flera olika tidningar i Sverige, Norge och Italien. Men sedan i höstas är hon också producent av en fantastisk olivolja med det poetiska namnet La Collina Blu – den blå kullen! Ett projekt som Åsa och Stefano jobbat med länge samtidigt som livet pågått i full rulle med barn, arbete och vardag.

 

Namnet är en hyllning till det vackra blå ljuset som omger kullarna i Toscana strax före solnedgången. Men det refererar också till Blue Hill, förorten i Solna norr om Stockholm där Åsa växte upp.

”Här börjar barnen med mycket lite, men med lite kärlek och förtroende kan de ge tillbaka mycket mer än du någonsin hade kunnat föreställa dig. Precis som olivträd.” säger Åsa
”För mig är olivolja något som förenar mina två världar, Italien och Sverige. I Blue Hill köpte min mamma den första olivoljan som jag någonsin smakat från en liten grekisk närbutik. För en svensk familj var det exotiskt och en ny upptäckt på 1980-talet.”

 

La Collina Blu är gjord på handplockade oliver som pressas redan ett par timmar efter skörd. Ju snabbare oliverna pressas desto mer smak och näringsämnen i oljan. Olivsorterna är typiska sorter från Toscana; leccino, moraiolo och frantoio, som ger en fräsch och smarkrik olivolja som doftar nyklippt gräs och kronärtskocka och ett pepprigt avslut. Självklart är den kallpressad och utan tillsatser av något slag.

 

collina blu bottleEtiketten är formgiven av Francesco Giani, konstnär och vän till familjen, och påminner om de höga husen i Blue Hill och deras tusentals fönster. Hus som byggdes på 60-talet för de första invandrare som anlände till Sverige.

 

Det är en underbart god olivolja som vi på Goda Italien rekommenderar varmt. Än så länge finns den bara i ett fåtal butiker i Stockholm men den går att beställa direkt från Åsa & Stefano.

www.lacollinablu.com

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Sa-lyckas-du-med-napolitansk-pizza-i-din-hemmaugn

Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn

Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...

Läs mer

Pizzadeg

Pizzadeg

Gör din egen pizzadeg. Lös upp jästen genom att röra om den i en stor bunke med ljummet vatten.

Läs mer

Spaghetti-al-Pomodoro

Spaghetti al Pomodoro – äkta italiensk

Spaghetti al Pomodoro är en klassiker i det Italienska köket! En enkel, snabblagad och vegetarisk pastarätt som passar alla tillfällen.

Läs mer

Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio. Skala och halvera vitlöksklyftorna, och skär dem i ganska tunna skivor. Skär chilin i tunna skivor. Om du vill ha mindre hetta så tar du först bort kärnorna. Värm upp olivoljan i en stor kastrull eller panna

Läs mer