En Italiensk jul!
BUON NATALE!
En Italiensk jul!
BUON NATALE!
HUR FIRAS JULEN I ITALIEN?
VIll du lära dig om hur julen firas i Italien? Vår skribent Lena Martoglio Bomler lär dig mer om landets jultraditioner och julmat. Fira julen på ett klassiskt italienskt sätt med massor av god mat, goda viner och härliga julklappar.
HUR FIRAS JULEN I ITALIEN?
VIll du lära dig om hur julen firas i Italien? Vår skribent Lena Martoglio Bomler lär dig mer om landets jultraditioner och julmat. Fira julen på ett klassiskt italienskt sätt med massor av god mat, goda viner och härliga julklappar.
HEMMAGJORD GLÖGG
Glögg är egentligen en nordisk varm dryck baserat på kryddat vin, men det är inte bara i norden vi dricker varmt vin med socker. En lättare och torrare motsvarighet kallas glühwein, som i Italien benämns som vin brulé. Vi på Goda Italien har skrivit ett recept till en hemmagjord vin brulé (glögg) med italiensk touch!
Källa: Systembolaget
HEMMAGJORD GLÖGG
Glögg är egentligen en nordisk varm dryck baserat på kryddat vin, men det är inte bara i norden vi dricker varmt vin med socker. En lättare och torrare motsvarighet kallas glühwein, som i Italien benämns som vin brulé. Vi på Goda Italien har skrivit ett recept till en hemmagjord vin brulé (glögg) med italiensk touch!
Julens viner
Castelforte Amarone Della Valpolicella
Amarone, en av vinvärldens riktiga tungviktare, har du säkert njutit av tidigare, men här kommer ett vin som höjer ribban ytterligare. Riserva betyder att vinet lagrats hela fyra år på fat istället för två, och det ger ett sammetsmjukt och kraftullt vin med komplexa och kryddiga toner av torkad frukt, mogna moreller och tobak som passar till höstens täta långkokta grytor eller varför inte ensamt majestät med en bit vällagrad parmigiano reggiano eller gorgonzola. Perfekt som julklapp!
Villa Cardea Aperitivo
Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som har samma betydelse som aptitretare. En aperitivo serveras därför ofta som välkomstdrink. Producenten, Perlino, grundades 1905 och har sin bas i Asti, mitt i det klassiska vinområdet Piemonte. Villa Cardea har tydliga aromer av citron, blodapelsin, nejlika och pomerans, och smaken avslutas med en aptitretande lätt bitterhet. Serveras som en klassisk ”spritz”, dvs blandad med Prosecco och men är även god att dricka som den är tillsammans med en isbit eller blandad med apelsinjuice.
Bolla Le Poiane Amarone
Vinhuset Bolla grundades redan 1883 och är ett av de mest klassiska namnen i Veneto, och var faktiskt de första att sälja Amarone med egen etikett. Druvorna till ett Amarone-vin torkas några månader innan pressning och jäsning och vilket ger ett koncentrerat vin med smaker som går åt mörka körsbär, plommon, russin, mörk choklad och kryddor. Serveras med mustiga kötträtter eller lagrade hårdostar.
Fontana Candida Frascati
Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska vita vinet som vuxit i den porösa vulkanjorden i Frascati – bara 40 minuters bilresa från den eviga staden. Med sina fruktiga aromer av citrus, gröna äpplen och havtorn är det ett gott val till både den enkla pastan och den fina fisken. Vinet är en riktig trotjänare som har funnits på Systembolaget sedan 1955. Det är dock en pigg pensionär som har hängt med sin tid och smakar precis lika gott idag.
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore, från den fina årgången 2019, bjuder på fruktiga och nyanserade toner av mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia toppat av en kryddighet från lagringen på ekfat. Klassificeringen ”Superiore” betyder att producenterna har valt de bästa druvorna vid skörden och sedan lagrat vinet på fat i 12 månader.
Julens viner
Castelforte Amarone Della Valpolicella Riserva
Amarone, en av vinvärldens riktiga tungviktare, har du säkert njutit av tidigare, men här kommer ett vin som höjer ribban ytterligare. Riserva betyder att vinet lagrats hela fyra år på fat istället för två, och det ger ett sammetsmjukt och kraftullt vin med komplexa och kryddiga toner av torkad frukt, mogna moreller och tobak som passar till höstens täta långkokta grytor eller varför inte ensamt majestät med en bit vällagrad parmigiano reggiano eller gorgonzola. Perfekt som julklapp!
Villa Cardea Aperitivo
Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som har samma betydelse som aptitretare. En aperitivo serveras därför ofta som välkomstdrink. Producenten, Perlino, grundades 1905 och har sin bas i Asti, mitt i det klassiska vinområdet Piemonte. Villa Cardea har tydliga aromer av citron, blodapelsin, nejlika och pomerans, och smaken avslutas med en aptitretande lätt bitterhet. Serveras som en klassisk ”spritz”, dvs blandad med Prosecco och men är även god att dricka som den är tillsammans med en isbit eller blandad med apelsinjuice.
Bolla Le Poiane Amarone
Vinhuset Bolla grundades redan 1883 och är ett av de mest klassiska namnen i Veneto, och var faktiskt de första att sälja Amarone med egen etikett. Druvorna till ett Amarone-vin torkas några månader innan pressning och jäsning och vilket ger ett koncentrerat vin med smaker som går åt mörka körsbär, plommon, russin, mörk choklad och kryddor. Serveras med mustiga kötträtter eller lagrade hårdostar.
Fontana Candida Frascati
Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska vita vinet som vuxit i den porösa vulkanjorden i Frascati – bara 40 minuters bilresa från den eviga staden. Med sina fruktiga aromer av citrus, gröna äpplen och havtorn är det ett gott val till både den enkla pastan och den fina fisken. Vinet är en riktig trotjänare som har funnits på Systembolaget sedan 1955. Det är dock en pigg pensionär som har hängt med sin tid och smakar precis lika gott idag.
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore, från den fina årgången 2019, bjuder på fruktiga och nyanserade toner av mörka körsbär, skogshallon, söt lakrits och salvia toppat av en kryddighet från lagringen på ekfat. Klassificeringen ”Superiore” betyder att producenterna har valt de bästa druvorna vid skörden och sedan lagrat vinet på fat i 12 månader.