Italienska viner älskar mat!- Att välja vin till maten

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på vägen, som till exempel att matcha aromer i vinet med maten eller att utgå ifrån och balansera de olika grundsmakerna.

 

italienskt-vin

 

Men vårt stalltips till alla Italien-älskare är mycket enklare än så: älskar du det italienska köket ska du välja italienska viner! Det är faktiskt inte så konstigt att italienska viner funkar fint med pasta, pizza och andra klassiska rätter. Anledningen till att vin och mat från samma plats ofta passar så bra ihop beror på att man i Italien har en lång historia med vin som den självklara måltidsdrycken. En middag utan vin är mer eller mindre otänkbart! Italienarna har helt enkelt haft längre tid på sig att smaka sig fram.

 

att-valja-vin-till-mat

 

Ett annat sätt att uttrycka det på är ”what grows together, goes together”. Därför är det rätt troligt att du kommer att dricka ett glas Chianti till pastan med vildsvinsragu i Firenze eller bli erbjuden ett Nebbiolovin till din tryffeldoftande Tajarin i Barolo. Du behöver inte vara orolig för att den här ”förenklingen” kommer att begränsa dina möjligheter – Italiens 20 regioner rymmer hundratals olika druvsorter och vinstilar! Det är inte heller nödvändigt att vara så lojalt lokalpatriotisk som italienarna själva brukar vara utan det finns såklart utrymme att experimentera. I slutändan ska du välja ett vin som du tycker om.

 

Såhär på senhösten och den annalkande vintern så blir smakerna på tallriken djupare och rätterna varmare. Då brukar de fylligare rödvinerna ta mer plats på våra bord, och väljer du en Valpolicella Ripasso, ett Nebbiolovin från Valtellina eller varför inte en Governo från Toscana så vågar vi lova att du inte kommer att bli besviken!

 

SALUTE E BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Italienska viner älskarmat!- Att välja vin till maten

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på vägen, som till exempel att matcha aromer i vinet med maten eller att utgå ifrån och balansera de olika grundsmakerna.

 

italienskt-vin

 

Men vårt stalltips till alla Italien-älskare är mycket enklare än så: älskar du det italienska köket ska du välja italienska viner! Det är faktiskt inte så konstigt att italienska viner funkar fint med pasta, pizza och andra klassiska rätter. Anledningen till att vin och mat från samma plats ofta passar så bra ihop beror på att man i Italien har en lång historia med vin som den självklara måltidsdrycken. En middag utan vin är mer eller mindre otänkbart! Italienarna har helt enkelt haft längre tid på sig att smaka sig fram.

 

Ett annat sätt att uttrycka det på är ”what grows together, goes together”. Därför är det rätt troligt att du kommer att dricka ett glas Chianti till pastan med vildsvinsragu i Firenze eller bli erbjuden ett Nebbiolovin till din tryffeldoftande Tajarin i Barolo. Du behöver inte vara orolig för att den här ”förenklingen” kommer att begränsa dina möjligheter – Italiens 20 regioner rymmer hundratals olika druvsorter och vinstilar! Det är inte heller nödvändigt att vara så lojalt lokalpatriotisk som italienarna själva brukar vara utan det finns såklart utrymme att experimentera. I slutändan ska du välja ett vin som du tycker om.

 

att-valja-vin-till-mat

 

Såhär på senhösten och den annalkande vintern så blir smakerna på tallriken djupare och rätterna varmare. Då brukar de fylligare rödvinerna ta mer plats på våra bord, och väljer du en Valpolicella Ripasso, ett Nebbiolovin från Valtellina eller varför inte en Governo från Toscana så vågar vi lova att du inte kommer att bli besviken!

 

SALUTE E BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Bucatini-all-Amatriciana

Bucatini all’Amatriciana

Vissa pastarätter är så mycket mer än summan av sina ingredienser. Bucatini all’Amatriciana är kanske det yttersta beviset på det ...

Läs mer

Polenta e Gorgonzola

Polenta e Gorgonzola

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som används för att tillaga olika rätter. I detta recept på Polenta e Gorgonzola...

Läs mer

Pannacotta-al-caramello

Pannacotta al caramello

En lättlagad och syndigt god dessert! Visste du att panna cotta bokstavligen betyder kokt grädde på italienska? Allt du behöver är ...

Läs mer

Cipolle Ripieni

Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött

Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35 minuter tills de är mjuka. Skär dem mitt itu horisontellt när de har svalnat lite och gröp ur dem så att det återstår ett ungefär 3 lager tjockt skal. Täck eventuella hål i botten med en bit lök.

Läs mer