Höstfavoriter! Våra topp 4 viner
Hösten är verkligen en tid för comfort food och goda viner. Därför har vi nu listat våra topp 4 favoritviner just nu!
I Piemonte handlar det mest om druvorna Nebbiolo och Barbera. Men staden och vinområdet Dogliani är ett undantag som helt specialiserat sig på den mindre kända druvan Dolcetto – ”den lilla söta”. Monterustico är en gammal egendom som sedan några år tillhör familjen Vajra som huvudsakligen är verksamma i närbelägna Barolo. Giuseppe Vajra är också husets vinmakare och odlingarna sköts utifrån ekologiska principer. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar på kullarna vid Farigliano och Dogliani och ger ett vin med nyanserad, fruktig smak med inslag mörka körsbär, plommon, lakrits, skogshallon, tranbär och örter som passar fint att servera till rätter av fläsk- eller lammkött eller till smakrika vegetariska rätter.
Rätter att laga till:
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Pasta alla Norma
Casal di Serra Classico Superiore
Ett av Italiens bästa vita viner är utan tvekan Verdicchio från den antika staden Jesi i den vackra regionen Marche i mellersta Italien. I området finns många medeltida borgar – castelli och därför kallas vinområdet för Verdicchio dei Castelli di Jesi vilket betyder ’verdicchio från borgarna runt Jesi’. Vinfirman Umani Ronchi grundades på 1950-talet av Dr Gino Umani Ronchi och omfattar idag cirka 200 hektar vingårdar utmed den adriatiska kusten. Vingården Casal di Serra är en av de bästa för Verdicchio-druvan och ger ett fruktigt, ungdomligt vin med inslag av päron, gröna äpplen, färska örter och lime. Ett utmärkt val till rätter av fisk eller skaldjur, som t.ex. en Spaghetti alle Vongole, eller till vegetariska rätter.
Rätter att laga till:
Spaghetti alle vongole
Crostini med Taleggio och päron
Regionen Umbrien brukar kallas för Italiens gröna hjärta. Områdets vinhistoria är i princip synonym med familjen Lungarotti. I början av 1960-talet grundade Giorgio Lungarotti egendomen i Torgiano som bär familjens namn och som ddag drivs av Giorgios döttrar Chiara och Teresa. Här ligger fokus på druvan sangiovese och deras mest kända vin heter Rubesco vars namn är inspirerat av det latinska ordet rubescere, som betyder att rodna. Ett smakrikt och fruktigt vin med nyanserade inslag av mörka körsbär, plommon, salvia, kakao, skogshallon, peppar och vanilj. Passar utmärkt till grillade rätter av mörkt kött eller pasta med mustiga såser.
Rätter att laga till:
Pappardelle e Fegatini
Spaghetti al Rancetto
Druvan negroamaro, som betyder mörk och bitter, är en av de viktigaste druvorna i södra Italien och spelar huvudrollen i de berömda byarna Salice Salentino och Copertino Puglia på den italienska klacken. Kooperativet Cantina Sociale Copertino bildades 1935 och har idag mer än 300 vinodlare som medlemmar. Deras röda vin från Copertino har blivit en modern klassiker även på den svenska marknaden. Druvorna till detta vin kommer huvudsakligen från gamla vinstockar och har en mogen, kryddig smak med inslag av torkade körsbär, nypon, pomerans, kanel och nötter. Servera till robusta rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.
Rätter att laga till:
Ossobuco alla Milanese
Tagliata di Manzo
Höstfavoriter! Våra topp 4 viner
Hösten är verkligen en tid för comfort food och goda viner. Därför har vi nu listat våra topp 4 favoritviner just nu!
I Piemonte handlar det mest om druvorna Nebbiolo och Barbera. Men staden och vinområdet Dogliani är ett undantag som helt specialiserat sig på den mindre kända druvan Dolcetto – ”den lilla söta”. Monterustico är en gammal egendom som sedan några år tillhör familjen Vajra som huvudsakligen är verksamma i närbelägna Barolo. Giuseppe Vajra är också husets vinmakare och odlingarna sköts utifrån ekologiska principer. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar på kullarna vid Farigliano och Dogliani och ger ett vin med nyanserad, fruktig smak med inslag mörka körsbär, plommon, lakrits, skogshallon, tranbär och örter som passar fint att servera till rätter av fläsk- eller lammkött eller till smakrika vegetariska rätter.
Rätter att laga till:
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Pasta alla Norma
Casal di Serra Classico Superiore
Ett av Italiens bästa vita viner är utan tvekan Verdicchio från den antika staden Jesi i den vackra regionen Marche i mellersta Italien. I området finns många medeltida borgar – castelli och därför kallas vinområdet för Verdicchio dei Castelli di Jesi vilket betyder ’verdicchio från borgarna runt Jesi’. Vinfirman Umani Ronchi grundades på 1950-talet av Dr Gino Umani Ronchi och omfattar idag cirka 200 hektar vingårdar utmed den adriatiska kusten. Vingården Casal di Serra är en av de bästa för Verdicchio-druvan och ger ett fruktigt, ungdomligt vin med inslag av päron, gröna äpplen, färska örter och lime. Ett utmärkt val till rätter av fisk eller skaldjur, som t.ex. en Spaghetti alle Vongole, eller till vegetariska rätter.
Rätter att laga till:
Spaghetti alle vongole
Crostini med Taleggio och päron
Regionen Umbrien brukar kallas för Italiens gröna hjärta. Områdets vinhistoria är i princip synonym med familjen Lungarotti. I början av 1960-talet grundade Giorgio Lungarotti egendomen i Torgiano som bär familjens namn och som ddag drivs av Giorgios döttrar Chiara och Teresa. Här ligger fokus på druvan sangiovese och deras mest kända vin heter Rubesco vars namn är inspirerat av det latinska ordet rubescere, som betyder att rodna. Ett smakrikt och fruktigt vin med nyanserade inslag av mörka körsbär, plommon, salvia, kakao, skogshallon, peppar och vanilj. Passar utmärkt till grillade rätter av mörkt kött eller pasta med mustiga såser.
Rätter att laga till:
Pappardelle e Fegatini
Spaghetti al Rancetto
Druvan negroamaro, som betyder mörk och bitter, är en av de viktigaste druvorna i södra Italien och spelar huvudrollen i de berömda byarna Salice Salentino och Copertino Puglia på den italienska klacken. Kooperativet Cantina Sociale Copertino bildades 1935 och har idag mer än 300 vinodlare som medlemmar. Deras röda vin från Copertino har blivit en modern klassiker även på den svenska marknaden. Druvorna till detta vin kommer huvudsakligen från gamla vinstockar och har en mogen, kryddig smak med inslag av torkade körsbär, nypon, pomerans, kanel och nötter. Servera till robusta rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.
Rätter att laga till:
Ossobuco alla Milanese
Tagliata di Manzo
Fyra fantastiska recept !
Spaghetti alla Gricia
Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn
Tips,Reportage,Louise Laurenius,Pizza
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...
Crema di mascarpone con fragole
Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...
Bruttiboni
En traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter.