Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Hasselbackspotatis på italienska
Recept av: Peter Nordin
Denna rostade potatis har fått en revival de senaste åren tack vare kocken Stefan Ekengren, då hans signumrätt är just hasselbackare med löjrom, vilka är underbara och blivit omtalade. Min version är helt annorlunda och jag har omvandlat dessa med en italiensk tvist.
När jag var tonåring lagade mina föräldrar ofta hasselbackare till våra familjemiddagar. Sedan dess har de gått i arv till våra barn. Denna potatis är känd långt utanför Sveriges gränser. När vi hade ett stort sällskap här på Ruffino från England som middagsgäster trodde alla att detta var en amerikansk uppfinning. De blev överraskade att höra att den kom från restaurang Hasselbacken i Stockholm. De blev extra nyfikna när de också fick höra att det kanske var en Leif Elisson från Värmland som skapade potatisen 1953 när han var kockelev på Hasselbacken.
Ingredienser:
- 4 avlånga stora potatisar (helst Yukon Gold)
- 8 små salviablad
- 1 kvist rosmarin
- 4 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 3 msk mjukt smör
- olivolja
- 2 msk rivet färskt vitt bröd
- 2 msk riven parmesan
- 1 dl grädde
- 4 msk passata di pomodoro, passerad tomat
- 1 msk hackad persilja
- salt och peppar
Gör så här:
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°.
Snitta potatisen i tunna skivor, utan att skära hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev när du skär. Då är det enklare att lyckas med skivandet.
Späcka potatisarna med vitlöksskivorna, salvian och rosmarinbladen mellan de tunna skivorna och pensla med smör och olivolja.
Lägg alla potatisar tajt i en smord form och baka i ugn 20 minuter. Ta ut potatisen och pensla med mer smör och olivolja. Strö över salt, det rivna brödet och parmesanen. Baka ytterligare 20–30 minuter
Ta ut från ugnen och toppa med grädden och passatan. Lägg på ett lock av folie och baka ytterligare 25 minuter. I formen skapas en mycket god sås som du skedar över hasselbackarna vid servering. Potatisarna skall bli riktigt mjuka.
Avsluta med att sätta ugnen på grillfunktionen. Ta bort locket och rosta med övervärme 4–5 minuter.
Låt vila en kort stund. Toppa med nymald svartpeppar, litet av tomatgrädden från formen och persiljan. Servera. Mums.
Mer av Peter Nordin !
Potatissallad på italienskt vis
Vegetariskt,Peter Nordin,Tillbehör
En underbar, enkel och lätt potatissallad, som du kan kombinera på olika sätt. Allt du behöver är: 3 stora potatisar, 2 äggulor...
De fattigas kök
Reportage,Peter Nordin,Just nu
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.
Limoncellotryffel
Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.
En hälsning från olivlunden i Marche
Reportage,Olivolja,Peter Nordin
Hur blev årets olivolja på kullen i Marche? Peter Nordin uppdaterar direkt från olivlunden! Årets olivolja beskrivs som ...
Mer av Peter Nordin !
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
De fattigas kök
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.