Focaccia BareseFocaccia från Bari
Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon sprider sig den ljuvliga doften från stadens bagerier.
Den kan ersätta både lunch och middag eller köpas som en spontan ”snack” på gatan. Barnen tar gärna med den till skolan, inlindad i oljat papper, för att vara säker på ett gott ett mellanmål. Den tas med till stranden som måltid under en lång dag under ett parasoll vid havet. Kort sagt, focaccian är en favorit för folket i Bari från tidig morgon till sen kväll!
Kan du inte åka till Bari så pröva det här receptet från det berömda bageriet Fiore.
Ingredienser för 1 focaccia på 35cm:
- 500 gr vetemjöl special (tipo 00)
- 25 gr färsk jäst
- 15 gr salt
- 10 gr socker
- 3 dl vatten
Till fyllningen:
- 500 gr större färska tomater, eller skalade tomater på burk
- Goda oliver efter smak
- Körsbärstomater efter smak
- 1 nypa flingsalt
- Oregano efter smak
- Generöst med olivolja
Gör så här:
Blanda jästen med ca ½ dl vatten, och rör runt med en tesked tills den lösts upp. Häll mjölet i en större skål och blanda med jästblandningen och börja knåda. Tillsätt sedan saltet och resten av vattnet. Blanda väl med händerna tills du får en homogen blandning, tillsätt sedan sockret och fortsätt att knåda.
Överför sedan degen till en arbetsyta, och knåda degen med händerna tills den är slät. Forma degen till en ”boll”, strö över lite mjöl och täck med en ren kökshandduk. Låt den sedan jäsa i ca en timme.
Under tiden tvättar du tomaterna väl och bryter ner dem i mindre bitar i en skål. ”Kläm” sönder tomaterna så att du får en slags tomatsås.
Smörj en paj- eller bakform, ca 35 cm i diameter, med generöst med olivolja. För över degen till formen och bred ut den med hjälp av händerna så att den täcker hela formen. Tillsätt generöst med olivolja på ytan och gör små gropar i degen med fingertopparna. Fördela de krossade tomaterna jämnt ovanpå hela ytan. Lägg på valfri mängd körsbärstomater, hela eller halverade, och oliverna. Tillsätt en nypa salt och oregano efter smak. Låt sedan pajen jäsa i ytterligare 1 ½ timme, och grädda sedan i en förvärmd ugn på 250° i 20 minuter.
Focaccia BareseFocaccia från Bari
Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon sprider sig den ljuvliga doften från stadens bagerier.
Den kan ersätta både lunch och middag eller köpas som en spontan ”snack” på gatan. Barnen tar gärna med den till skolan, inlindad i oljat papper, för att vara säker på ett gott ett mellanmål. Den tas med till stranden som måltid under en lång dag under ett parasoll vid havet. Kort sagt, focaccian är en favorit för folket i Bari från tidig morgon till sen kväll!
Kan du inte åka till Bari så pröva det här receptet från det berömda bageriet Fiore.
Ingredienser för 1 focaccia på 35cm:
- 500 gr vetemjöl special (tipo 00)
- 25 gr färsk jäst
- 15 gr salt
- 10 gr socker
- 3 dl vatten
Till fyllningen:
- 500 gr större färska tomater, eller skalade tomater på burk
- Goda oliver efter smak
- Körsbärstomater efter smak
- 1 nypa flingsalt
- Oregano efter smak
- Generöst med olivolja
Gör så här:
Blanda jästen med ca ½ dl vatten, och rör runt med en tesked tills den lösts upp. Häll mjölet i en större skål och blanda med jästblandningen och börja knåda. Tillsätt sedan saltet och resten av vattnet. Blanda väl med händerna tills du får en homogen blandning, tillsätt sedan sockret och fortsätt att knåda.
Överför sedan degen till en arbetsyta, och knåda degen med händerna tills den är slät. Forma degen till en ”boll”, strö över lite mjöl och täck med en ren kökshandduk. Låt den sedan jäsa i ca en timme.
Under tiden tvättar du tomaterna väl och bryter ner dem i mindre bitar i en skål. ”Kläm” sönder tomaterna så att du får en slags tomatsås.
Smörj en paj- eller bakform, ca 35 cm i diameter, med generöst med olivolja. För över degen till formen och bred ut den med hjälp av händerna så att den täcker hela formen. Tillsätt generöst med olivolja på ytan och gör små gropar i degen med fingertopparna. Fördela de krossade tomaterna jämnt ovanpå hela ytan. Lägg på valfri mängd körsbärstomater, hela eller halverade, och oliverna. Tillsätt en nypa salt och oregano efter smak. Låt sedan pajen jäsa i ytterligare 1 ½ timme, och grädda sedan i en förvärmd ugn på 250° i 20 minuter.
Fyra fantastiska recept !
Olivsnacks med parmesan
Ett härligt tilltugg med fin sälta från både oliver och parmesanost. Passar fint som snacks vid aperitivon! Du behöver: oliver...
Pappardelle al ragú con cinghiale
En köttfärssås på vildsvin är en klassiker i Toscana. Ett härligt långkok som passar perfekt som helglunch tillsammans med pappardelle eller tagliatelle!
Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan är enklare än du tror att tillaga, och helt otroligt god!
Fusilli con pesto invernale
Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...