Fettuccine Alfredo
Recept och text av: Peter Nordin
”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”
Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!
Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.
Ingredienser: (en person)
- 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
- 100 g riven parmesan, 24 mån
- 3 msk grädde
- 35 g smör
- 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
- nymald svartpeppar
- du behöver en hel del ”pastavatten
Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.
Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.
Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.
Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.
Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.
Fettuccine Alfredo
Recept och text av: Peter Nordin
”Luciano berättar – medan vi sakta vandrar genom Roms gamla kvarter, från Forum Romanum (det romerska torget) till Ristorante Alfredo på Via della Scrofa – att det äldsta beviset på pasta är 4 000 år gammal…”
Läs mitt kåseri och om hur Pasta Alfredo kom till här!
Här är min version av denna pastarätt efter mitt besök hos Alfredo. Kanske denna ”fettuccine Alfredo” kan stilla din längtan efter Italien, en liten del.
Ingredienser: (en person)
- 125 g färsk fettuccine bakat med ägg
- 100 g riven parmesan, 24 mån
- 3 msk grädde
- 35 g smör
- 2 tunna citronskal, hyvlade med potatisskalaren
- nymald svartpeppar
- du behöver en hel del ”pastavatten
Gör så här:
Smält 25 g av smöret i en pastapanna med några matskedar vatten och tillsätt citronskalen. Låt allt smälta samman 2–3 minuter på svag värme. Ställ åt sidan.
Koka upp markant saltat vatten i en tjockbottnad kastrull och koka nybakad fettuccine ca 1–2 minuter. Använder du torkad fettuccine, behöver du lägga till extra koktid.
Lyft pastan (al dente) med en bred pastatång från kastrullen till din panna med smöret och citronskalen. Nu skall du avsluta kokningen av pastan. Tillsätt litet pastavatten och blanda. Slå i grädden och det sista av smöret. Blanda och slunga pastan i pannan. Dra bort pannan från värmen.
Tillsätt litet pastavatten och lägg i 75 g av den rivna parmesanosten, i 3 – 4 omgångar medan du blandar och slungar din fettuccine. Varva litet pastavatten och parmesan tills du får en krämig emulsion som täcker alla pasta. Avsluta med svartpeppar. Servera. Sist, toppa med den sista parmesanen.
Enkelt, men inte för enkelt är mitt ordspråk.
Mer av Peter Nordin !
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
Ragù bianco
En smakrik och mustig köttfärsås utan tomat och rött vin.
En hälsning från olivlunden i Marche
Reportage,Olivolja,Peter Nordin
Hur blev årets olivolja på kullen i Marche? Peter Nordin uppdaterar direkt från olivlunden! Årets olivolja beskrivs som ...
Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade ...
Mer av Peter Nordin !
Spaghetti Pangratatto
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...
Vackra hösten i Marche
När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av sina frukter både i sol och regn. Ett säkert hösttecken är den vita tryffeln.