Fem tips i MarcheRegionen som verkligen är på frammarsch. Här möter du ett Italien som behållit sin karaktär. Glöm inte att denna region är italienarnas egen favorit.
De vilda blåmusslorna på Ristorante Emilia i Portonovo
Besök naturfenomenet och stranden Portonovo. Några minuter söder om Ancona hittar du ett naturreservat och en strandremsa du absolut inte får missa. Här finner du en liten bukt som påminner om Amalfi med grekisk känsla, där ett gäng tavernor vuxit upp vid vattenbrynet. Ute i havet finns ett rev där det växer vilda blåmusslor.
Läs mer
Naturen har skapat ett fenomen av kalla vattenströmmar, djupa rev och kristallklart vatten – vilket ger vad många anser vara världens godaste musslor. Ett litet konsortium har ansvaret. De fiskar musslorna med stort ansvar för hand i liten skala. Det är pga. dessa musslor som det vuxit upp några tavernor bland klapperstenarna. Här kan du njuta fisk, skaldjur och blåmusslor till en ringa penning. Vi besöker gärna den äldsta krogen på stranden, Emilia som nästan ligger i vattnet. Redan 1930 började Nonna Emilia bjuda lokalbefolkningen på blåmusslor från bukten.
Ristorante Emilia i Portonovo +39 071 801109
Öppet alla dagar i veckan under säsongen april – oktober
Portonovo
Läs Peters recept på musslor här!
Ristorante La Diga med ett hemligt lösenord
Först, vill jag utropa Marche som Italiens matdestination nummer 1. Vill du uppleva en äkta familjerestaurang med underbar vällagad ” La cucina Marchigiana”. Då måste du leta dig hit. Du kommer säkert vara ensam resenär och utböling bland lokalbefolkningen, som älskar denna krog. Så fort du kommer in på krogen, be att få hälsa på Marcella i köket – som kallas kökets drottning i området tillsammans med kusinen Rosella.
Läs mer
I matsalen finner ni sonen Giorgio med hans dotter Ilaria, som också arbetar som lärare på den välkända restaurangskolan i Spoleto.
Här får ni en hemlighet, exklusivt för godaitalien.se, men håll denna pärla för er själva. Ge mitt lösenord till Marcella; ”vi är vänner till Pietro (Peter) på san Ruffino, som är god vän till Marco från Rom”. Då kommer ni bli kära i Marcellas soliga leende och när notan kommer är ni osäkra på om dom verkligen räknat rätt. Så här billigt kan det väl inte ändå vara, tänker ni på väg ut efter en underbar middag.
Adress: Frazione Casale, 50, Comunanza AP
Telefon: +39 0736 858124
Stängt måndagar
Världens godaste Carbonara på Abbadia di Fiastra, Ristorante Da Rosa
Denna ”Ristorante”, ligger inom klosterområdet di Fiastra – ett av de bäst bevarade cistercienserkloster i Italien. En katolsk klosterorden som grundades 1098 av benediktinmunkar som vände sig mot vällevnaden i dåtidens andra kloster och ville återgå till de strängare benediktiner-reglerna. Detta är ett område inte att missa. Här finner du underbara och vackra vandringsleder genom ljuvlig natur. Ägaren och kocken är Alessandro Borghese säger att matlagning är hans sätt att kommunicera med omvärlden och vi kan inget annat än att hålla med.
Läs mer
Vi brukar alltid komma tidigt till Fiastra, för att först passa in en promenad i den vackra naturen i solnedgången innan middagen. Sedan slår hungern till och vi sätter oss gärna på deras stora uteservering och delar på en Antipasto Della Casa. Då bjuds vi på de bästa av handgjorda charkuterier från området. Vi plockar in en flaska rödvin från La Murola – en vingård några minuter från klostret. Fråga om den hemliga sidomenyn finns att få? På den brukar det finnas en Carbonara med färsk tryffel. Beställ den direkt. Denna pasta är en explosion av tryffel blandad med ägg och parmesan och anses vara den bästa i sitt slag i hela Marche. Om du har kraft och lust och är flera runt bordet, prova deras Bistecca alla Fiorentina. En stor oxkotlett grillad till perfektion.
Abbadia di Fiastra
Tel: +39 0733 201661
Stängt torsdag
Café Meletti i Ascoli Piceno och Italiens vackraste torg
Besök staden Ascoli Piceno, som är känd för att en gång i tiden haft mer än 100 försvarstorn runt staden, men idag finns bara ett fåtal kvar. Denna stad är Marches svar på Florence, ett måste att besöka. Missa inte Palazzo Comunale, Piazza Arringo, 7, och deras konstgalleri. Där hittar du verk av den berömda venetianska konstnären Carlo Crivelli. Glöm inte heller att prova stadens gastronomiska street-food-specialitet, Olive all’Ascolana. Friterade stora gröna oliver, fyllda med köttfärs.
Läs mer
Dessa serveras i pappersstrutar och är något byborna älskar. Stadens stora torg, Piazza Popolo är kanske en av Italiens vackraste. Vi väljer Caffè Meletti, ett ställe med anor från tidigt 1900-tal med vacker restaurerad lokal som ligger i slutet på torget. Här bjuds du på lättare luncher, underbara cocktails och delikata bakverk av servitörer i vita förkläden och svarta serveringsrockar. Caféet är en känd mötesplats för stadens kulturelit och har smeknamnet il Senato, senaten. Jag sitter ofta på uteplatsen med deras berömda anislikör i handen samtidigt som jag observerar hur livet passera revy. Plötsligt har jag en levande teater framför mig med torget i förgrunden.
Piazza del Popolo, 56, Ascoli Piceno AP
Telefon: +39 0736 255559
Stängd måndagar
Den svarta madonnan, jungfru Marias födelseplats och Italiens mest berömda Cacio e Pepe
Inte långt bort från vårt hotell ligger staden Loreto, som är en gammal påvlig pilgrimsort i provinsen Ancona, berömd sedan 1200-talet. Staden ligger vackert, 127 meter över havet på en kulle mellan Potenza och Musones dalar, nära den adriatiska kusten. Den lilla staden är regionens pärla med fantastiska omgivningar, ”vandringsvänliga” gator, museer och tavernor.
Läs mer
Huvudmålet är ”Santuario Della Santa Casa” – tillägnad Jungfru Maria. Historien säger att detta är Marias födelseplats och Jesus hem. Den består av tre väggar som enligt sägnen skulle vara delar av grottan i Nasaret, där Jungfru Marias bebådelse födde Jesusbarnet. Traditionen berättar att änglar lär ha transporterat dessa stenväggar till Loreto från Nasaret. I dag är forskningen säker på att korsfarare 1291 fraktade dessa till Loreto. Enligt arkeologiska utgrävningar passar de tre väggarna i perfekt med omkretsen av grottan i Nasaret, d.v.s. den återstående delen av Marias hus. Dessutom kommer stenarna inte från Loreto-området, utan är typiska för byggnadstraditionen i Palestina vid Kristi tid. Detta vittnar om relikernas äkthet.
Missa inte ett finbesök på Ristorante Andreina. Här hoppar vi upp några snapp och njuter modern Michelin-gastronomi. Krogen är vida berömd och har behållit en stjärna i många år. Kocken, tillika vår Facebooks-vän Errico Recanati arbetar mycket över öppen eld och grillar gärna områdets finaste råvaror. Han är känd för att både grilla och röka Italiens mest kända pastarätt, Cacio e Pepe med sju sorters peppar – som ger denna klassiker ett helt nytt perspektiv. Min favorit på menyn är ”maialino insalatina aromatica e ciccioli” – en örtspäckad spädgris med knäckigt hölje.
Via Buffolareccia, 14, Loreto AN
ristoranteandreina.it
Telefon: 347 957 2088
Stängt måndagar
Errico Recanati
Missa inte:
Gnocchi con brasato
Gnocchi burro e salvia
Fem tips i Marche
Regionen som verkligen är på frammarsch. Här möter du ett Italien som behållit sin karaktär. Glöm inte att denna region är italienarnas egen favorit.
De vilda blåmusslorna på Ristorante Emilia i Portonovo
Besök naturfenomenet och stranden Portonovo. Några minuter söder om Ancona hittar du ett naturreservat och en strandremsa du absolut inte får missa. Här finner du en liten bukt som påminner om Amalfi med grekisk känsla, där ett gäng tavernor vuxit upp vid vattenbrynet. Ute i havet finns ett rev där det växer vilda blåmusslor.
Läs mer
Naturen har skapat ett fenomen av kalla vattenströmmar, djupa rev och kristallklart vatten – vilket ger vad många anser vara världens godaste musslor. Ett litet konsortium har ansvaret. De fiskar musslorna med stort ansvar för hand i liten skala. Det är pga. dessa musslor som det vuxit upp några tavernor bland klapperstenarna. Här kan du njuta fisk, skaldjur och blåmusslor till en ringa penning. Vi besöker gärna den äldsta krogen på stranden, Emilia som nästan ligger i vattnet. Redan 1930 började Nonna Emilia bjuda lokalbefolkningen på blåmusslor från bukten.
Ristorante Emilia i Portonovo +39 071 801109
Öppet alla dagar i veckan under säsongen april – oktober
Portonovo
Läs Peters recept på musslor här!
Ristorante La Diga med ett hemligt lösenord
Först, vill jag utropa Marche som Italiens matdestination nummer 1. Vill du uppleva en äkta familjerestaurang med underbar vällagad ” La cucina Marchigiana”. Då måste du leta dig hit. Du kommer säkert vara ensam resenär och utböling bland lokalbefolkningen, som älskar denna krog. Så fort du kommer in på krogen, be att få hälsa på Marcella i köket – som kallas kökets drottning i området tillsammans med kusinen Rosella.
Läs mer
I matsalen finner ni sonen Giorgio med hans dotter Ilaria, som också arbetar som lärare på den välkända restaurangskolan i Spoleto.
Här får ni en hemlighet, exklusivt för godaitalien.se, men håll denna pärla för er själva. Ge mitt lösenord till Marcella; ”vi är vänner till Pietro (Peter) på san Ruffino, som är god vän till Marco från Rom”. Då kommer ni bli kära i Marcellas soliga leende och när notan kommer är ni osäkra på om dom verkligen räknat rätt. Så här billigt kan det väl inte ändå vara, tänker ni på väg ut efter en underbar middag.
Adress: Frazione Casale, 50, Comunanza AP
Telefon: +39 0736 858124
Stängt måndagar
Världens godaste Carbonara på Abbadia di Fiastra, Ristorante Da Rosa
Denna ”Ristorante”, ligger inom klosterområdet di Fiastra – ett av de bäst bevarade cistercienserkloster i Italien. En katolsk klosterorden som grundades 1098 av benediktinmunkar som vände sig mot vällevnaden i dåtidens andra kloster och ville återgå till de strängare benediktiner-reglerna. Detta är ett område inte att missa. Här finner du underbara och vackra vandringsleder genom ljuvlig natur. Ägaren och kocken är Alessandro Borghese säger att matlagning är hans sätt att kommunicera med omvärlden och vi kan inget annat än att hålla med.
Läs mer
Vi brukar alltid komma tidigt till Fiastra, för att först passa in en promenad i den vackra naturen i solnedgången innan middagen. Sedan slår hungern till och vi sätter oss gärna på deras stora uteservering och delar på en Antipasto Della Casa. Då bjuds vi på de bästa av handgjorda charkuterier från området. Vi plockar in en flaska rödvin från La Murola – en vingård några minuter från klostret. Fråga om den hemliga sidomenyn finns att få? På den brukar det finnas en Carbonara med färsk tryffel. Beställ den direkt. Denna pasta är en explosion av tryffel blandad med ägg och parmesan och anses vara den bästa i sitt slag i hela Marche. Om du har kraft och lust och är flera runt bordet, prova deras Bistecca alla Fiorentina. En stor oxkotlett grillad till perfektion.
Abbadia di Fiastra
Tel: +39 0733 201661
Stängt torsdag
Café Meletti i Ascoli Piceno och Italiens vackraste torg
Besök staden Ascoli Piceno, som är känd för att en gång i tiden haft mer än 100 försvarstorn runt staden, men idag finns bara ett fåtal kvar. Denna stad är Marches svar på Florence, ett måste att besöka. Missa inte Palazzo Comunale, Piazza Arringo, 7, och deras konstgalleri. Där hittar du verk av den berömda venetianska konstnären Carlo Crivelli. Glöm inte heller att prova stadens gastronomiska street-food-specialitet, Olive all’Ascolana. Friterade stora gröna oliver, fyllda med köttfärs.
Läs mer
Dessa serveras i pappersstrutar och är något byborna älskar. Stadens stora torg, Piazza Popolo är kanske en av Italiens vackraste. Vi väljer Caffè Meletti, ett ställe med anor från tidigt 1900-tal med vacker restaurerad lokal som ligger i slutet på torget. Här bjuds du på lättare luncher, underbara cocktails och delikata bakverk av servitörer i vita förkläden och svarta serveringsrockar. Caféet är en känd mötesplats för stadens kulturelit och har smeknamnet il Senato, senaten. Jag sitter ofta på uteplatsen med deras berömda anislikör i handen samtidigt som jag observerar hur livet passera revy. Plötsligt har jag en levande teater framför mig med torget i förgrunden.
Piazza del Popolo, 56, Ascoli Piceno AP
Telefon: +39 0736 255559
Stängd måndagar
Den svarta madonnan, jungfru Marias födelseplats och Italiens mest berömda Cacio e Pepe
Inte långt bort från vårt hotell ligger staden Loreto, som är en gammal påvlig pilgrimsort i provinsen Ancona, berömd sedan 1200-talet. Staden ligger vackert, 127 meter över havet på en kulle mellan Potenza och Musones dalar, nära den adriatiska kusten. Den lilla staden är regionens pärla med fantastiska omgivningar, ”vandringsvänliga” gator, museer och tavernor.
Läs mer
Huvudmålet är ”Santuario Della Santa Casa” – tillägnad Jungfru Maria. Historien säger att detta är Marias födelseplats och Jesus hem. Den består av tre väggar som enligt sägnen skulle vara delar av grottan i Nasaret, där Jungfru Marias bebådelse födde Jesusbarnet. Traditionen berättar att änglar lär ha transporterat dessa stenväggar till Loreto från Nasaret. I dag är forskningen säker på att korsfarare 1291 fraktade dessa till Loreto. Enligt arkeologiska utgrävningar passar de tre väggarna i perfekt med omkretsen av grottan i Nasaret, d.v.s. den återstående delen av Marias hus. Dessutom kommer stenarna inte från Loreto-området, utan är typiska för byggnadstraditionen i Palestina vid Kristi tid. Detta vittnar om relikernas äkthet.
Missa inte ett finbesök på Ristorante Andreina. Här hoppar vi upp några snapp och njuter modern Michelin-gastronomi. Krogen är vida berömd och har behållit en stjärna i många år. Kocken, tillika vår Facebooks-vän Errico Recanati arbetar mycket över öppen eld och grillar gärna områdets finaste råvaror. Han är känd för att både grilla och röka Italiens mest kända pastarätt, Cacio e Pepe med sju sorters peppar – som ger denna klassiker ett helt nytt perspektiv. Min favorit på menyn är ”maialino insalatina aromatica e ciccioli” – en örtspäckad spädgris med knäckigt hölje.
Via Buffolareccia, 14, Loreto AN
ristoranteandreina.it
Telefon: 347 957 2088
Stängt måndagar
Errico Recanati
Missa inte:
Gnocchi con brasato
Gnocchi burro e salvia
Fyra fantastiska recept !
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se
Zuppa di funghi
En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien.
Risotto agli Asparigi
Risotto agli Asparigi. Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.