En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

 

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

 

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

 

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

 

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år –

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

En glädjefylld tradition

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

 

Ingredienser till en Aperitivo Nordini:

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

 

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

En glädjefylld tradition

Text av: Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle.

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien – och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar.

Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 – 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil.

Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé.

När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne – litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år

”Baby Aperitivo”

Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.

 

 

Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink.

Ingredienser till en Aperitivo Nordini

  • 90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter
  • 25 ml apelsinjuice
  • 20 ml tonic water
  • 35 ml prosecco
  • 6 skivor apelsin
  • 2 kvistar mynta
  • Mycket is i kuber

 

Salute. Quando c’è la salute c’è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.

 

En glädjefylld tradition

 

Läs också:
Recept och reportage av Peter Nordin
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Agnello Cacio e ova

Agnello Cacio e ova

”Agnello Cacio e ova” är en maträtt från Abruzzerna, där lamm anses vara det mest delikata av allt kött. Den går även att finna i Marche i ...

Read More

Arancini-Verdi

Arancini Verdi

Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...

Read More

Blåmusslor som i Venedig - Peter Nordin

Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...

Read More

Historien om Vincisgrassi.

Historien om Vincisgrassi

Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..

Read More

Mer av Peter Nordin !

Blåmusslor som i Venedig - Peter Nordin
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...

Read More

Pizzette di quinoa
Pizzette di quinoa

Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.

Read More