En donna värd att hylla
I mars uppmärksammas Internationella Kvinnodagen och det ger oss anledning att hylla Donatella Cinelli Colombini – en av Italiens alla fantastiska ”donnor”, och en viktig spjutspets i den ganska konservativa vinbranschen.
Donatella föddes i en känd vinfamilj i Toscana, men hennes intresse för historia och medeltida konst tog henne till en början på en helt annan yrkesbana. Men 1998 startade Donatella sin egen vingård i Montalcino. Målet var att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini som ses som en pionjär för traktens Brunello-viner.
När Donatella sakta utökade sin produktion blev behovet stort efter en vinmakare, och hon hörde därför av sig till skolan i Siena som utbildar oenologer men svaret var att det var flera års väntetid. Donatella frågade då specifikt efter kvinnliga oenologer, och då visade det sig att det fanns en mängd kvinnor som inget vineri ville anställa och det häpnadsväckande svaret blev starten på hennes projekt att helt fokusera på kvinnor för att minska diskrimineringen.
Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet där alla anställda är kvinnor, inklusive chefsvinmakaren, vilket är en unik situation i Italien och har blivit en slags symbol för framstegen för kvinnor i vinbranschen i allmänhet. Ett initiativ som har uppmärksammats och belönats med en mängd utmärkelser både i Italien och utomlands, och hon har kunnat sprida inspirationen vidare i organisationen ”Donne del Vino” där hon var ordförande under många år.
Utöver sitt engagemang för kvinnors lika rättigheter har Donatella en stor del i utvecklingen av vinturismen i Toscana och Italien. 1993 grundade hon ”Movimento del turismo del vino” och uppfann ”Cantine aperte”, en dag då alla vinerier håller öppet för allmänheten och som på bara några år gav en riktig skjuts för vinturismen i Italien. För närvarande undervisar hon i vinturism i masterprogrammen vid tre universitet.
Gårdens viner uppskattas av vinkännare i hela världen. Det utmärkande inslaget i Donatellas viner är deras elegans, i en region där vinerna ofta bygger mer på fyllighet och kraft. Hennes vin Brunello di Montalcino Prime Donne är det första italienska röda vinet som valts ut av enbart kvinnliga professionella provare som tillsammans med Donatella bestämmer hur länge den ska lagras på fat. Provningspanelen består just nu av brittiska Rosemary George, Master of Wine, den tyska vinexperten Astrid Schwarz, en av de bästa italienska sommeliererna Daniela Scrobogna och Sveriges egen Master of Wine Madeleine Stenwreth.
Idag har Donatellas dotter Violante tagit ett kliv in i företaget och är även hon ett erkänt namn bland kvinnliga vinmakare, och tar med ett minst lika starkt engagemang facklan vidare.
En donna värd att hylla
I mars uppmärksammas Internationella Kvinnodagen och det ger oss anledning att hylla Donatella Cinelli Colombini – en av Italiens alla fantastiska ”donnor”, och en viktig spjutspets i den ganska konservativa vinbranschen.
Donatella föddes i en känd vinfamilj i Toscana, men hennes intresse för historia och medeltida konst tog henne till en början på en helt annan yrkesbana. Men 1998 startade Donatella sin egen vingård i Montalcino. Målet var att göra karaktäristiska viner där förebilden var hennes morfar, Giovanni Colombini som ses som en pionjär för traktens Brunello-viner.
När Donatella sakta utökade sin produktion blev behovet stort efter en vinmakare, och hon hörde därför av sig till skolan i Siena som utbildar oenologer men svaret var att det var flera års väntetid. Donatella frågade då specifikt efter kvinnliga oenologer, och då visade det sig att det fanns en mängd kvinnor som inget vineri ville anställa och det häpnadsväckande svaret blev starten på hennes projekt att helt fokusera på kvinnor för att minska diskrimineringen.
Casato Prime Donne är det första Italienska vineriet där alla anställda är kvinnor, inklusive chefsvinmakaren, vilket är en unik situation i Italien och har blivit en slags symbol för framstegen för kvinnor i vinbranschen i allmänhet. Ett initiativ som har uppmärksammats och belönats med en mängd utmärkelser både i Italien och utomlands, och hon har kunnat sprida inspirationen vidare i organisationen ”Donne del Vino” där hon var ordförande under många år.
Utöver sitt engagemang för kvinnors lika rättigheter har Donatella en stor del i utvecklingen av vinturismen i Toscana och Italien. 1993 grundade hon ”Movimento del turismo del vino” och uppfann ”Cantine aperte”, en dag då alla vinerier håller öppet för allmänheten och som på bara några år gav en riktig skjuts för vinturismen i Italien. För närvarande undervisar hon i vinturism i masterprogrammen vid tre universitet.
Gårdens viner uppskattas av vinkännare i hela världen. Det utmärkande inslaget i Donatellas viner är deras elegans, i en region där vinerna ofta bygger mer på fyllighet och kraft. Hennes vin Brunello di Montalcino Prime Donne är det första italienska röda vinet som valts ut av enbart kvinnliga professionella provare som tillsammans med Donatella bestämmer hur länge den ska lagras på fat. Provningspanelen består just nu av brittiska Rosemary George, Master of Wine, den tyska vinexperten Astrid Schwarz, en av de bästa italienska sommeliererna Daniela Scrobogna och Sveriges egen Master of Wine Madeleine Stenwreth.
Idag har Donatellas dotter Violante tagit ett kliv in i företaget och är även hon ett erkänt namn bland kvinnliga vinmakare, och tar med ett minst lika starkt engagemang facklan vidare.
Fyra fantastiska recept !
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...
Olivsnacks med parmesan
Ett härligt tilltugg med fin sälta från både oliver och parmesanost. Passar fint som snacks vid aperitivon! Du behöver: oliver...
Tiramisù – klassisk italiensk
Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken. Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione
Ravioli från Liguria
Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en ”krater” i mitten där du knäcker äggen. För ihop mjölet och äggen försiktigt med fingrarna, och knåda sedan degen tills den är smidig.