Cannelloni con ricotta e spinaciGratinerade pastarullar fyllda med ricotta och spenat
Cannelloni är en riktig klassiker som gärna serveras på söndagar och helgdagar i Italien. För en svensk kan receptet se ut som en vegetarisk variant av lasagne, men det skulle vi aldrig våga säga högt i Italien!!! Du kan göra dem i förväg och gratinera dem i sista minuten. De går faktiskt bra att frysa dem så passa på att göra en extra stor sats så är vardagens matlådor fixade! Det här receptet utgår från färdiga rör av torkad pasta men det går även att använda färska eller förkokta lasagneplattor som rullas.
Ingredienser:
- 250 gr Cannelloni (färdiga rör av torkad pasta)
- 5 dl passerade tomater
- 100 gr Parmigiano Reggiano
- Extra virgin olivolja
- Salt
Béchamelsås:
- 50 gr vetemjöl
- 50 gr smör
- 5 dl mjölk
- Salt
- muskot
Fyllning:
- 250 gr färsk spenat
- 150 gr ricotta
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- Extra virgin olivolja efter smak
- 50 gr riven Grana Padano eller Parmigiano Reggiano
- 1 nypa muskot
- Salt & svartpeppar efter smak
Gör så här:
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.
Fyllningen:
Häll oljan i en kastrull, tillsätt vitlöken, låt den bryna en stund för att ge oljan smak och ta sen bort den. Häll i den tvättade spenaten, salta och fräs under lock i cirka 5 minuter tills bladen mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt spenaten svalna. Hacka den sedan grovt med en kniv, och blanda med ricotta och äggen. Krydda med salt, peppar, muskot och tillsätt till sist den rivna osten. Blanda ingredienserna väl och lägg över blandningen i en spritspåse och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.
Lägg några skedar bechamel på botten av en ugnsfast form. Spritsa spenatblandningen i cannellonirören och lägg dem på rad i formen. Häll över de passerade tomaterna och resten av béchamelsåsen och strö över riven ost.
Tillaga i en förvärmd ugn på 200° i cirka 15 minuter. Slå sedan på grillläget och höj temperaturen till 230° och grädda i ytterligare 5 minuter tills du får en gyllene skorp. Ta ut cannellonin ur ugnen och vänta ett par minuter innan du serverar dem.
Cannelloni kan förvaras i kylen i två eller tre dagar och går också bra att frysa in. Om du har använt färsk pasta kan du även frysa dem innan de är tillagade.
Cannelloni con ricotta e spinaciGratinerade pastarullar fyllda med ricotta och spenat
Cannelloni är en riktig klassiker som gärna serveras på söndagar och helgdagar i Italien. För en svensk kan receptet se ut som en vegetarisk variant av lasagne, men det skulle vi aldrig våga säga högt i Italien!!! Du kan göra dem i förväg och gratinera dem i sista minuten. De går faktiskt bra att frysa dem så passa på att göra en extra stor sats så är vardagens matlådor fixade! Det här receptet utgår från färdiga rör av torkad pasta men det går även att använda färska eller förkokta lasagneplattor som rullas.
Ingredienser:
- 250 gr Cannelloni (färdiga rör av torkad pasta)
- 5 dl passerade tomater
- 100 gr Parmigiano Reggiano
- Extra virgin olivolja
- Salt
Béchamelsås:
- 50 gr vetemjöl
- 50 gr smör
- 5 dl mjölk
- Salt
- muskot
Fyllning:
- 250 gr färsk spenat
- 150 gr ricotta
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- Extra virgin olivolja efter smak
- 50 gr riven Grana Padano eller Parmigiano Reggiano
- 1 nypa muskot
- Salt & svartpeppar efter smak
Gör så här:
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.
Fyllningen:
Häll oljan i en kastrull, tillsätt vitlöken, låt den bryna en stund för att ge oljan smak och ta sen bort den. Häll i den tvättade spenaten, salta och fräs under lock i cirka 5 minuter tills bladen mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt spenaten svalna. Hacka den sedan grovt med en kniv, och blanda med ricotta och äggen. Krydda med salt, peppar, muskot och tillsätt till sist den rivna osten. Blanda ingredienserna väl och lägg över blandningen i en spritspåse och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.
Lägg några skedar bechamel på botten av en ugnsfast form. Spritsa spenatblandningen i cannellonirören och lägg dem på rad i formen. Häll över de passerade tomaterna och resten av béchamelsåsen och strö över riven ost.
Tillaga i en förvärmd ugn på 200° i cirka 15 minuter. Slå sedan på grillläget och höj temperaturen till 230° och grädda i ytterligare 5 minuter tills du får en gyllene skorp. Ta ut cannellonin ur ugnen och vänta ett par minuter innan du serverar dem.
Cannelloni kan förvaras i kylen i två eller tre dagar och går också bra att frysa in. Om du har använt färsk pasta kan du även frysa dem innan de är tillagade.
Fyra fantastiska recept !
Peter Nordins Ragú
Reportage,Nötkött,Pasta,Peter Nordin
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.
Citronsås med Limoncello
Såser,Peter Nordin,Vegetariskt
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...
Arancini Verdi
Förrätter / Antipasti,Peter Nordin,Vegetariskt
Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...
Pasta con tonno e briciole – pasta med tonfisk
Pasta med tonfisk och brödsmulor. Mjukstek löken på medelvärme i olivoljan i en panna som är stor nog för att rymma den färdiga pastan och såsen, i ungefär 5 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fortsätt att fräsa tills vitlöken är gyllenbrun, i ungefär 1 minut.