Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

 

Gör så här:

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Mer av Peter Nordin !

Salsa tonnato

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...

Read More

Limoncellotryffel

Limoncellotryffel

Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.

Read More

fattigas kok

De fattigas kök

Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.

Read More

Italiensk tomatvinägrett

Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Historien om Vincisgrassi.
Historien om Vincisgrassi

Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..

Read More

cacio-e-pepe
Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More