Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

 

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Arancini VerdiRisottobollar

Text och recept: Peter Nordin

Grön antipasti, såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino – i det böljande Marche. Vegetariska rätter blir mer och mer vanligt, även i Italien som än så länge får anses vara ett orubbligt köttrike.

Läs mer

Hit har inte debatten om köttets miljöpåverkan nått. Även många hälsosidor, tidningar och bloggar etc. rekommenderar gärna illrött kött som hälsans måltid nummer ett. Här är man stolt över sin småskaliga kreaturproduktion som också vävs samman med historia och tradition. Men det gröna är på framfart och efterfrågan ökar stadigt. Så här har vi ett ess i bakfickan för ”goda vegetariska Italien”.

 

Ingredienser: (4–6 personer)

  • 150 g kall överbliven zucchini – eller sparrisrisotto av grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • 35 g riven provoloneost
  • 20 droppar grön tabasco verde (grön)
    1 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad mynta
  • salt och peppar

 

Panering:

  • 50 g mjöl
  • 1 ägg, vispat med en nypa salt. (Du kan hoppa över ägget och rulla enbart i mjöl och ströbröd)
  • 1 dl ströbröd

 

Fritering:

  • Kastrull, termometer
  • 1 liter rapsolja.

Så här gör du Arancini Verdi:

Sätt ugnen på 175°.

 

Lägg alla ingredienser till risottobollarna och blanda samman. Smaka av med salt och peppar. Grön tabasco är mild med fin hetta, så vill du ha mer sting i blandningen kan du bara krydda litet extra.

 

Låt stå i kylen 30 minuter.

 

Rulla jämna bollar om 25 gram. Låt vila på nytt 30 min i kylen.

 

Rulla alla bollar i mjöl, sedan i äggvispet och sist i ströbrödet.

 

Värm olja till 180° i en kastrull och fritera bollarna 3–4 minuter så de får en gyllene yta. Låt rinna av på hushållspapper. Värm bollarna i ugnen fyra minuter innan servering.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Vackra hösten i Marche

Vackra hösten i Marche

När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av sina frukter både i sol och regn. Ett säkert hösttecken är den vita tryffeln.

Read More

Hasselbackspotatis på italienska

Hasselbackspotatis på italienska

Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...

Read More

Crostini-med-Taleggio-och-paron

Crostini med Taleggio och päron

Underbar vegetarisk antipasi med taleggio, salvia, päron och tryffelhonung. Crostini Rolls Royce av Peter Nordin.

Read More

Rostade tomater på Ruffinovis

Rostade tomater på Ruffinovis

Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

resa fantasin
En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Klassisk chokladtryffel
Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More