Alba white truffle fair
Text av: Lena Martoglio Bomler
Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från kullarna i Le Langhe, Monferrato och Roero. Mellan den 10 oktober och den 8 december kan man för 90:e gången besöka den årliga internationella vita tryffelmässan, Il Mercato Mondiale del Tartufo Bianco d’Alba 2020.
Trots de händelser som utmärker året 2020 låter man sig inte stoppas. Istället har man valt en kombination av digitala och fysiska evenemang. Temat är Världen, “Viaggio nel Mondo”, då man vill ha en bredare dialog utanför landets gränser men samtidigt månar om gammal tradition.
Internationellt har allt fler upptäckt denna kulinariska läckerhet, vilket märks tydligt på de auktioner som hålls dit välbärgade spekulanter kommer från hela världen. Viktigast är auktionen i slottet Il Castello di Grinzane Cavour som är uppkopplad med tryffelauktionen i Hong Kong, då priserna oftast stiger till oerhörda summor. Årets auktion hålls söndagen den 8 november.
Enbart den tryffel som hittas upp till ca 4 mil runt staden Alba får kallas för Tartufo d’Alba.
Priset för Tuber Magnatum Pico, som den vita tryffeln heter på latin, varierar från år till år och påverkas av både väder och miljö.
Det optimala för en bra tryffelsäsong är mycket regn i början av sommaren följt av värme. År 2018 var vad man kallar för “un ottima annata” och ses som den mest tursamma säsongen på många år. Det hade då regnat mycket under maj och juni för att sedan bli riktigt varmt under resten av sommaren utan att det ledde till torka.
Årets varma sommar och torkan skulle kunna ha en negativ inverkan på årets tryffel men det vet man inte ännu. Just nu ligger priset för den vita tryffeln från Alba högt. Man räknar 1300 Euro/kg för en liten bit (0-19 gram), 2000 Euro/kg för en mellanstor (20-49 gram) och hela 3000 Euro/kg för en stor bit (från 50 gram och större). Priser som kan ändras.
Då en tryffel kan växa från 20 till 60 cm under jordytan använder man oftast en mycket skicklig tryffelhund. Tryffeljakten pågår fram till den 31 januari.
Alba white truffle fair
Text av: Lena Martoglio Bomler
Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från kullarna i Le Langhe, Monferrato och Roero. Mellan den 10 oktober och den 8 december kan man för 90:e gången besöka den årliga internationella vita tryffelmässan, Il Mercato Mondiale del Tartufo Bianco d’Alba 2020.
Trots de händelser som utmärker året 2020 låter man sig inte stoppas. Istället har man valt en kombination av digitala och fysiska evenemang. Temat är Världen, “Viaggio nel Mondo”, då man vill ha en bredare dialog utanför landets gränser men samtidigt månar om gammal tradition.
Internationellt har allt fler upptäckt denna kulinariska läckerhet, vilket märks tydligt på de auktioner som hålls dit välbärgade spekulanter kommer från hela världen. Viktigast är auktionen i slottet Il Castello di Grinzane Cavour som är uppkopplad med tryffelauktionen i Hong Kong, då priserna oftast stiger till oerhörda summor. Årets auktion hålls söndagen den 8 november.
Enbart den tryffel som hittas upp till ca 4 mil runt staden Alba får kallas för Tartufo d’Alba.
Priset för Tuber Magnatum Pico, som den vita tryffeln heter på latin, varierar från år till år och påverkas av både väder och miljö.
Det optimala för en bra tryffelsäsong är mycket regn i början av sommaren följt av värme. År 2018 var vad man kallar för “un ottima annata” och ses som den mest tursamma säsongen på många år. Det hade då regnat mycket under maj och juni för att sedan bli riktigt varmt under resten av sommaren utan att det ledde till torka.
Årets varma sommar och torkan skulle kunna ha en negativ inverkan på årets tryffel men det vet man inte ännu. Just nu ligger priset för den vita tryffeln från Alba högt. Man räknar 1300 Euro/kg för en liten bit (0-19 gram), 2000 Euro/kg för en mellanstor (20-49 gram) och hela 3000 Euro/kg för en stor bit (från 50 gram och större). Priser som kan ändras.
Då en tryffel kan växa från 20 till 60 cm under jordytan använder man oftast en mycket skicklig tryffelhund. Tryffeljakten pågår fram till den 31 januari.
Fyra fantastiska recept !
Lasagne con burrata e asparagi
Lasagne con burrata e asparagi är en skön och grön variant av lasagne där burratan bidrar med sin härliga krämiget.
Penne alla Vodka
Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.
Insalata Siciliana di Arance
Fräsch sallad på apelsin, fänkål och oliver.
Gnocchi med salsiccia och salvia
Ett otroligt gott och enkelt recept från Italien. Sältan från salsiccian, syran från citronen och sötman från tomaterna gör detta recept komplett!