Musslor som i Venedig - Recept av Peter Nordin

Text och bild av: Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor som fiskas i en liten havsvik – Portonovo – söder om Ancona. Dessa musslor utnämns av Bo Hagström som de mest underbara på jordklotet.

 

Peter Nordin kokbok

 

Ingredienser: (2-4 personer)

  • 1 kg blåmusslor
  • 50 g gammalt surdegsbröd
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 nypor torkade chiliflakes
  • 3 vitlöksklyftor fint hackad (inte pressade)
  • 1 msk hackad mynta
  • 4 dl torrt vitt vin (Soave)
  • 4 msk rapsolja till musselkoket
  • flingsalt och lite peppar
  • 4 msk extra virgin olivolja till ströbrödet
  • 1 msk extra virgin olivolja till servering

 

Så här gör du musslor som i Venedig – Nordini: 

  1. Sätt ugnen på 180 °
  2. Ströbröd. Riv surdegsbrödet i små bitar och sprid ut dem på ett bleck. Sprinkla olivoljan över och rosta i ugn 5–8 minuter. Ta ut för att svalna. När brödbitarna är kalla mixa dem i en matberedare tillsammans med persiljan, en nypa salt, häften av den torkade chilin och hälften av vitlöken.
  3. Rensa musslorna från skägg och diverse smuts med en liten kniv. Jag brukar ha en liten nagelfil till att putsa bort alla skavanker. Musslor som är trasiga och öppna kastas.
  4. Hetta upp en stor kastrull på spisen på högsta värme. Mitt lilla trick är att slå upp musslorna i en bunke. Tillsätt en ½ matsked flingsalt, rapsoljan och blanda. Du skall alltid koka musslor i mycket het kastrull. Lägg i musslorna, resten av vitlöken och chilin. Lägg på ett lock och skaka om ordentligt. Tillsätt vinet och lägg tillbaka locket. Skaka och koka 1 – 2 minuter. Nu skall alla musslor ha öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hålslev och lägg över i en ny bunke. Kvar i kastrullen ligger all god buljong.
  5. Tillsätt ört-ströbrödet, lägg på locket och låt koka några sekunder. Smaka av med salt och peppar. Slå tillbaka musslorna, sprinkla över myntan och droppa olivolja över musslorna och rör om. Servera i djupa tallrikar.

 

 

Läs mer av Peter Nordin:
Risotto alla Parmigiana
Saltimbocca alla romana
De fattigas kök

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Musslor som i Venedig - Recept av Peter Nordin

Text och bild av: Peter Nordin

Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor som fiskas i en liten havsvik – Portonovo – söder om Ancona. Dessa musslor utnämns av Bo Hagström som de mest underbara på jordklotet.

 

Peter Nordin kokbok

 

Ingredienser: (2-4 personer)

  • 1 kg blåmusslor
  • 50 g gammalt surdegsbröd
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 nypor torkade chiliflakes
  • 3 vitlöksklyftor fint hackad (inte pressade)
  • 1 msk hackad mynta
  • 4 dl torrt vitt vin (Soave)
  • 4 msk rapsolja till musselkoket
  • flingsalt och lite peppar
  • 4 msk extra virgin olivolja till ströbrödet
  • 1 msk extra virgin olivolja till servering

Så här gör du musslor som i Venedig – Nordini: 

  1. Sätt ugnen på 180 °
  2. Ströbröd. Riv surdegsbrödet i små bitar och sprid ut dem på ett bleck. Sprinkla olivoljan över och rosta i ugn 5–8 minuter. Ta ut för att svalna. När brödbitarna är kalla mixa dem i en matberedare tillsammans med persiljan, en nypa salt, häften av den torkade chilin och hälften av vitlöken.
  3. Rensa musslorna från skägg och diverse smuts med en liten kniv. Jag brukar ha en liten nagelfil till att putsa bort alla skavanker. Musslor som är trasiga och öppna kastas.
  4. Hetta upp en stor kastrull på spisen på högsta värme. Mitt lilla trick är att slå upp musslorna i en bunke. Tillsätt en ½ matsked flingsalt, rapsoljan och blanda. Du skall alltid koka musslor i mycket het kastrull. Lägg i musslorna, resten av vitlöken och chilin. Lägg på ett lock och skaka om ordentligt. Tillsätt vinet och lägg tillbaka locket. Skaka och koka 1 – 2 minuter. Nu skall alla musslor ha öppnat sig. Lyft upp musslorna med en hålslev och lägg över i en ny bunke. Kvar i kastrullen ligger all god buljong.
  5. Tillsätt ört-ströbrödet, lägg på locket och låt koka några sekunder. Smaka av med salt och peppar. Slå tillbaka musslorna, sprinkla över myntan och droppa olivolja över musslorna och rör om. Servera i djupa tallrikar.

 

 

Läs mer av Peter Nordin:
Risotto alla Parmigiana
Saltimbocca alla romana
De fattigas kök

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Fettuccine Alfredo

Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...

Läs mer

Crema di mascarpone con fragole

Crema di mascarpone con fragole

Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...

Läs mer

Spaghetti-alla-Sorrento

Spaghetti alla Sorrento

Spaghetti alla Sorrento. Koka spaghettin al dente. Dela tomaterna och osten i mindre bitar, och lägg i en serveringsskål. Häll över olivoljan, riv ner basilikabladen och krydda med salt och peppar. Häll den färdiga spaghetting i skålen och blanda väl. Klart att servera!

Läs mer

Gulasch triestino

Gulasch triestino

En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen...

Läs mer