Olivoljerapporten 2021
Text av: Tomas Bacoccoli
Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i Italien också. Dags att summera skörden och året.
Innan jag avger rapport ska jag berätta lite om hur det funkar. Olivträd är alltså väldigt tåliga. De lever ju som bekant i tusentals år. Tunna grenar kan dö i minusgrader under 9, men i övrigt lever dessa träden igenom många generationer människor. Och ju äldre träden blir, desto vackrare blir de också.
De bästa tänkbara förhållandena beskrivs bäst med det svenska ordet lagom. Medelhavsklimat lagom. Lagom med sol, lagom med regn och lagom med värme respektive kyla. Blir det för fuktigt för länge är det gynnsamt för den ökända ”flugan”. Är det för kallt för långa perioder, då dör de små grenarna på trädet. Och för ihållande torka med för höga temperaturtoppar gör att träden helt enkelt inte levererar alls. Kombinationer av ovan saker innebär alltid dålig skörd.
Så, till Olivoljerapporten 2021.
Låt oss inte deppa, men fakta är fakta.
Olivbönderna är kraftigt påverkade av klimatförändringarna, deklarerar Walter Placida, presidenten för Nationella OlivFederationen (FNP OLio).
Tyvärr skapar alltså förändringarna i klimatet större oförutsägbarhet än tidigare. Det värsta är torkan. Kvantiteterna varierar väldigt i år, beroende på var i Italien du befinner dig. När det gäller kvaliteten på oliverna är ändå bönderna väldigt nöjda. Höjda temperaturer har trots allt hållit ”flugan” borta, men det blir helt enkelt för torrt ibland och det påverkar oss negativt. I norra Italien har skörden antingen helt uteblivit eller i bästa fall halverats. Veneto och Lombardiet får köpa olivolja från andra regioner och i Ligurien och Emilia Romagna har skördarna halverats.
I centrala delarna av Italien har produktionen minskat med en fjärdedel jämfört med förra året. Toscana är värst drabbat, men kvaliteten är god. Bäst är Abruzzo, med en ökning på 10 %. I Umbrien minskar kvantiteten avsevärt, men kvaliteten är fantastisk.
Södra Italien har stora mängder olivolja i år. Sicilien är undantaget, men kvaliteten står sig.
Hur ser det ut framåt då? Jo, det finns belägg för antagandet att nästa års kvalitet ska bli otroligt hög. Däremot kvarstår oförutsägbarhet över kvantiteterna. I Umbrien oroar köldknäpparna, i kombination med de torra somrarna med sina höga temperaturer.
Sammanfattningsvis kan vi säga att inget ska tas för givet. Inte kärlek och inte olivolja. Varje år är det en ynnest att se det gröna guldet rinna ur den mekaniska processen som kallpressad olivolja innebär. God olivolja är så otroligt användbar, nyttig och god. Hälsofördelarna är en sak, antioxidanternas kraft och effekten som den kallpressade jungfruolivoljan har på vårt kolesterolvärde.
Men det mest fantastiska är smaken. Pepprigheten, den gräsiga smaken. Till fisken, salladen eller köttet. Eller som just nu efter skörd, bara med en bit bröd och lite salt. Så här mitt i överflödets årstid kan det vara viktigt att påminna sig själv om det. Att ibland är livet enkelt. Ibland är det bara det som behövs. Lite bröd, lite salt och lite olivolja.
Läs också:
Oss svenskitalienare emellan
Alexandra Zazzi och farmors mat
Vår ambassadör Jan Björklund
Olivoljerapporten 2021
Text av: Tomas Bacoccoli
Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i Italien också. Dags att summera skörden och året.
Innan jag avger rapport ska jag berätta lite om hur det funkar. Olivträd är alltså väldigt tåliga. De lever ju som bekant i tusentals år. Tunna grenar kan dö i minusgrader under 9, men i övrigt lever dessa träden igenom många generationer människor. Och ju äldre träden blir, desto vackrare blir de också.
De bästa tänkbara förhållandena beskrivs bäst med det svenska ordet lagom. Medelhavsklimat lagom. Lagom med sol, lagom med regn och lagom med värme respektive kyla. Blir det för fuktigt för länge är det gynnsamt för den ökända ”flugan”. Är det för kallt för långa perioder, då dör de små grenarna på trädet. Och för ihållande torka med för höga temperaturtoppar gör att träden helt enkelt inte levererar alls. Kombinationer av ovan saker innebär alltid dålig skörd.
Så, till Olivoljerapporten 2021.
Låt oss inte deppa, men fakta är fakta.
Olivbönderna är kraftigt påverkade av klimatförändringarna, deklarerar Walter Placida, presidenten för Nationella OlivFederationen (FNP OLio).
Tyvärr skapar alltså förändringarna i klimatet större oförutsägbarhet än tidigare. Det värsta är torkan. Kvantiteterna varierar väldigt i år, beroende på var i Italien du befinner dig. När det gäller kvaliteten på oliverna är ändå bönderna väldigt nöjda. Höjda temperaturer har trots allt hållit ”flugan” borta, men det blir helt enkelt för torrt ibland och det påverkar oss negativt. I norra Italien har skörden antingen helt uteblivit eller i bästa fall halverats. Veneto och Lombardiet får köpa olivolja från andra regioner och i Ligurien och Emilia Romagna har skördarna halverats.
I centrala delarna av Italien har produktionen minskat med en fjärdedel jämfört med förra året. Toscana är värst drabbat, men kvaliteten är god. Bäst är Abruzzo, med en ökning på 10 %. I Umbrien minskar kvantiteten avsevärt, men kvaliteten är fantastisk.
Södra Italien har stora mängder olivolja i år. Sicilien är undantaget, men kvaliteten står sig.
Hur ser det ut framåt då? Jo, det finns belägg för antagandet att nästa års kvalitet ska bli otroligt hög. Däremot kvarstår oförutsägbarhet över kvantiteterna. I Umbrien oroar köldknäpparna, i kombination med de torra somrarna med sina höga temperaturer.
Sammanfattningsvis kan vi säga att inget ska tas för givet. Inte kärlek och inte olivolja. Varje år är det en ynnest att se det gröna guldet rinna ur den mekaniska processen som kallpressad olivolja innebär. God olivolja är så otroligt användbar, nyttig och god. Hälsofördelarna är en sak, antioxidanternas kraft och effekten som den kallpressade jungfruolivoljan har på vårt kolesterolvärde.
Men det mest fantastiska är smaken. Pepprigheten, den gräsiga smaken. Till fisken, salladen eller köttet. Eller som just nu efter skörd, bara med en bit bröd och lite salt. Så här mitt i överflödets årstid kan det vara viktigt att påminna sig själv om det. Att ibland är livet enkelt. Ibland är det bara det som behövs. Lite bröd, lite salt och lite olivolja.
Läs också:
Oss svenskitalienare emellan
Alexandra Zazzi och farmors mat
Vår ambassadör Jan Björklund
Fyra fantastiska recept !
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...
Pesto Caprese Panini
En krispig italiensk macka med tomat, mozzarella och krämig pesto. Perfekt att ta med sig på picknick i vårsolen!
Mousse al cioccolato e amaretto
En härligt krämig chokladmousse med mandellikören amaretto.
Polenta e Gorgonzola
Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som används för att tillaga olika rätter. I detta recept på Polenta e Gorgonzola...