Hemmagjord italiensk glögg - Vin brulé
Ingredienser:
- 1/3 dl socker eller honung
- apelsinskal från en hel apelsin (använd en grönsaksskalare för att skapa skalremsorna)
- 4 msk apelsinjuice
- citronskal från en hel citron (samma metod som för apelsinen)
- 2 kanelstänger
- 4 hela nejlikor
- 1 nypa muskot
- 1 flaska fylligt rött vin (italienskt)
- 1/4 färsk ingefära (färsk, skalad och krossad)
- 1 hel stjärnanis
- 1/2 vaniljstång
- 10 hela kryddpepparbär
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 till 2 lagerblad
Gör så här:
Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Värm blandningen över medelhög värme tills sockret eller honungen är upplöst. Sänk sedan värmen så det sjuder och tillsätt vinet. (Viktigt att komma ihåg: alkoholen försvinner vid kokning)
Låt bara sjuda och fortsätt på låg värme i cirka 15 minuter eller tills vinet är smakfullt. Häll genom en finmaskig sil i muggar eller värmebeständiga glas för att servera. Du kan garnera varje mugg med en apelsinskiva eller kanelstång om så önskas!
Källa: Systembolaget
Hemmagjord italienskglögg - Vin brulé
Ingredienser:
- 1/3 dl socker eller honung
- apelsinskal från en hel apelsin (använd en grönsaksskalare för att skapa skalremsorna)
- 4 msk apelsinjuice
- citronskal från en hel citron (samma metod som för apelsinen)
- 2 kanelstänger
- 4 hela nejlikor
- 1 nypa muskot
- 1 flaska fylligt rött vin (italienskt)
- 1/4 färsk ingefära (färsk, skalad och krossad)
- 1 hel stjärnanis
- 1/2 vaniljstång
- 10 hela kryddpepparbär
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 till 2 lagerblad
Gör så här:
Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Värm blandningen över medelhög värme tills sockret eller honungen är upplöst. Sänk sedan värmen så det sjuder och tillsätt vinet. (Viktigt att komma ihåg: alkoholen försvinner vid kokning)
Låt bara sjuda och fortsätt på låg värme i cirka 15 minuter eller tills vinet är smakfullt. Häll genom en finmaskig sil i muggar eller värmebeständiga glas för att servera. Du kan garnera varje mugg med en apelsinskiva eller kanelstång om så önskas!
Källa: Systembolaget
Mer italiensk jul !
Tiramisú med pepparkakor och rom
Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I detta recept adderar vi pepparkakor och rom för att få smaken av jul!
Spritz di natale
En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.
Gelato allo zafferano
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!