Hösten är här!
Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.
Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra. En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!
Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:
Le castagne – kastanjer
I funghi – svamp
La zucca – pumpa
Il tartufo – tryffel
Le mele – äpple
Le nocciole – hasselnöt
I pistacchi – pistasch
I fichi – fikon
Il finocchio – fänkål
Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?
Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden
Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation
Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa
Används om någon som inte anses vara så intelligent.
Källa: italymagazine.com
Läs också:
Italien firar sina helgon
Hösten är här!
Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.
Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra. En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!
Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:
Le castagne – kastanjer
I funghi – svamp
La zucca – pumpa
Il tartufo – tryffel
Le mele – äpple
Le nocciole – hasselnöt
I pistacchi – pistasch
I fichi – fikon
Il finocchio – fänkål
Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?
Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden
Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation
Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa
Används om någon som inte anses vara så intelligent.
Källa: italymagazine.com
Läs också:
Italien firar sina helgon
Fyra fantastiska recept !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Vegetariskt,Pasta,Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Pesto alla Genovese
Pesto-sås. Skölj basilikan, torka väl och dela i strimlor. Lägg pinjenötter, vitlök, basilika och salt i en stor mortel och mortla till en pasta. Rör gradvis ner osten i pastan. Häll sedan i olivoljan i en tunn stråle och rör om tills peston har en krämig konsistens. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött
Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35 minuter tills de är mjuka. Skär dem mitt itu horisontellt när de har svalnat lite och gröp ur dem så att det återstår ett ungefär 3 lager tjockt skal. Täck eventuella hål i botten med en bit lök.
Negroni Sbagliato
En bubbligare och lättare variant på en av Italiens mest kända cocktails. Den sägs ha kommit till då en bartender råkade ta fel flaska och ...