Hösten är här!

Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.

Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra.  En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!

 

Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:

Le castagne – kastanjer

I funghi – svamp

La zucca – pumpa

Il tartufo – tryffel

Le mele – äpple

Le nocciole – hasselnöt

I pistacchi – pistasch

I fichi – fikon

Il finocchio – fänkål

 

Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?

Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden

Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation

Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa

Används om någon som inte anses vara så intelligent.

 

Källa: italymagazine.com

 

Hösten är här!

 

Läs också:
Italien firar sina helgon

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Hösten är här!

Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.

Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra.  En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!

Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:
Le castagne – kastanjer

I funghi – svamp

La zucca – pumpa

Il tartufo – tryffel

Le mele – äpple

Le nocciole – hasselnöt

I pistacchi – pistasch

I fichi – fikon

Il finocchio – fänkål

 

Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?

Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden

Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation

Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa

Används om någon som inte anses vara så intelligent.

 

Källa: italymagazine.com

 

Hösten är här!

 

Läs också:
Italien firar sina helgon

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Läs mer

Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

Pesto-sås. Skölj basilikan, torka väl och dela i strimlor. Lägg pinjenötter, vitlök, basilika och salt i en stor mortel och mortla till en pasta. Rör gradvis ner osten i pastan. Häll sedan i olivoljan i en tunn stråle och rör om tills peston har en krämig konsistens. Tillsätt lite vatten om det behövs.

Läs mer

Cipolle Ripieni

Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött

Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35 minuter tills de är mjuka. Skär dem mitt itu horisontellt när de har svalnat lite och gröp ur dem så att det återstår ett ungefär 3 lager tjockt skal. Täck eventuella hål i botten med en bit lök.

Läs mer

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en av Italiens mest kända cocktails. Den sägs ha kommit till då en bartender råkade ta fel flaska och ...

Läs mer