Från byn Pordenone till Trattoria Corazza på Rörstrandsgatan
I regionen Friuli-Venezia Giulia, drygt en timmes körning från Venedig, ligger den lilla byn Pordenone. Mitt i den fantastiska naturen mot en fond av berg möts man av en gammal italiensk by full med nytänkande och kreativitet.
Många i Sverige drömmer om att flytta till Italien en dag, men det här är historien om familjen Corazzas resa från Italien till Sverige. Om hembyn Pordenone och drömmen om en italiensk restaurang.
Passionen till maten
”Det var så allt började. Det var maten som förde oss samman. Hon förtrollade mig när jag blev bjuden på middag.”
Pablo tar fram bröllopsfotografierna och börjar berätta deras kärlekshistoria. Det var på en fest i Pordenone för drygt 20 år sedan som allt började. Det var där Pablo och Daniela Corazza träffades och deras gemensamma historia tar sin början. Daniela bjöd Pablo på en enkel pastarätt med olivolja, tomater, peppar, basilika och salt.
– När jag tog första tuggan reste jag tillbaka i tiden till min barndom… Pastan var så fint serverad och delikat med otroliga råvaror, säger Pablo.
Och det behöver inte vara mer än så, menar Pablo och Daniela. Råvarorna ska tala för sig själva.
Maten är såklart märkbart en viktig del av traditionen och den italienska kulturen. Men också en stor passion inom Daniela Corazza familj. Det är från familjen i Pordenone inspirationen till matlagning kommer. Likt många italienare på landsbygden så odlade Daniela och Pablo sina egna råvaror utanför dörren – grönsaker som morötter, zucchini, tomater och sallader i stora mängder.
När Daniela senare visar hennes mormors handskrivna recept som hon sparat förstår man att passionen till maten har gått i arv i generationer.
Om byn och maten i Pordenone
Pordenone är en by i norra Italien som kanske mest utmärker sig inom industrin. 90% av befolkningen som är bosatta där jobbar inom elektronik, tungindustri och också med kläder. Det är en väldigt gammal by innehållandes mycket nytt. Trots industrin är staden klädd utav fantastiska vyer och vacker natur. Längst de gamla gatorna ligger små hus. Som resten av Italien odlar alla sin egen mat som man gärna lagar mat åt sina vänner. Staden ligger 20 minuter från Alperna och 20 minuter från havet. Något som tydligt avspeglas i matlagningen.
– Eftersom vi lever i norra Italien blir det kallt på vintern och hett på sommaren. På sommaren äter vi gärna kalla rätter som insalata caprese, pasta med körsbärstomater, eller pasta med hemlagad pesto alla genovese, berättar Daniela. På vintern äter vi gärna varma maträtter som lasagne alla bolognese, gnocchi med salsiccia eller med lagrade ostar, polenta som serveras med Karl-Johan svampar eller med en köttgryta.
– I Pordenone finns även ett typiskt italienskt tillbehör som heter frico. Det är ost blandat med potatis som man gör till en liten deg, som man sedan steker i panna, fortsätter Daniela. En italiensk potatiskaka som är god till förrätt eller som tillbehör. Och på tal om ostar finns det fantastiska italienska ostar från Pordenone.
– Alla regioner i Italien har sina lokala specialiteter och maträtter. Varje region är precis som vinet säger Pablo. Det italienska köket smakar olika beroende på vart man är. En ragù alla bolognese, som har sitt ursprung i Bologna, kommer att smaka helt annorlunda beroende på om man är i till exempel Verona eller i Pordenone.
Om flytten till Sverige
Allt började med en semester i Sverige sommaren år 2018 i Stockholm. När Pablo och Daniela Corazza besökte några vänner i Stockholm fick de testa Danielas mat. Och som de flesta som äter Danielas mat blev de förtrollade av hennes kunskaper och de italienska smakerna.
”Ni borde öppna en restaurang, sa våra vänner”
I december 2019 hade både Pablo och Daniella Corazza sagt upp sig från sina jobb inom industrin för att förverkliga sin om dröm och en italiensk restaurang i Sverige. Passionen för matlagning är något som burit med dem hela livet. De satte sig i en bil, tillsammans med sina tre barn, och körde 1900 km till Stockholm. Med sig hade dem alla sina viktigaste tillhörigheter; inte minst Daniela Corazzas mormors handskrivna recept, som Daniela höll varsamt i famnen under resan mot Stockholm.
– Sedan började äventyret på riktigt. Vi åkte vi runt i hela Stockholm och letade efter lokaler, säger Pablo. Med tanke på hur mycket liv som finns i Stockholm tänkte vi att våra vänners förslag skulle kunna bli verklighet.
Medan Pablo och Daniela berättar om Rörstrandsgatan som Vasastans hjärta, är det svårt att undgå deras öppenhet. Det både vinkas och hälsas på grannar och människor som går förbi.
– Det är inte vilken gata som helst. Vi pratar med varandra mellan restaurangerna, med folk som kommer förbi och folk är nyfikna. De har till och med vattnat våra blommor! Vi känner oss hemma nu, som att vi vore i Italien.
Under intervjun blir vi avbrutna av det italienska matbudet som kommer in…”Buona sera, Buona sera!”
– All mat vi köper in till restaurangen kommer direkt från Italien. Allt från olivoljan, saltet och mjölken till tomaterna, ostarna och guancialen, säger Daniela. Vi har så många italienska maträtter och produkter som vi vill lyfta fram.
Ser man sig runt i restaurangen, framför allt i köket, ser man att det stämmer.
Maten och gästerna
Inne i lokalen på Trattoria Corazza möts man av varma tegelväggar, mörkblåa färger och personliga fotografier på hela familjen Corazza och hembyn Pordenone.
– Vi serverar traditionell italiensk mat från norra Italien, och vill ge våra gäster känslan av att befinna sig i vår by Pordenone och blir serverad av mormor Corazza, säger Daniela och ler.
Inne i köket är det bara Daniela som kan recepten. Recepten, Inne i köket vet inte ens medarbetarna de hemliga ingredienserna.
– Jag är helt självlärd från grunden, min mormor lärde mig allt om matlagning. Recepten, som i grunden kommer från norra Italien.
Pablo berättar att han vill ge sina gäster samma känsla som när han åt Danielas pastarätt för första gången. En känsla av att resa tillbaka till barndomens Italien.
Här kan du hitta Trattoria Corazza:
Rörstrandsgatan 3
113 41, Vasastan i Stockholm
www.trattoriacorazza.se
Läs också:
Recept på pasta
Alexandra Zazzi och farmors mat
Vem är Natalie Montanari
Från byn Pordenone till Trattoria Corazza på Rörstrandsgatan
I regionen Friuli-Venezia Giulia, drygt en timmes körning från Venedig, ligger den lilla byn Pordenone. Mitt i den fantastiska naturen mot en fond av berg möts man av en gammal italiensk by full med nytänkande och kreativitet.
Många i Sverige drömmer om att flytta till Italien en dag, men det här är historien om familjen Corazzas resa från Italien till Sverige. Om hembyn Pordenone och drömmen om en italiensk restaurang.
Passionen till maten
”Det var så allt började. Det var maten som förde oss samman. Hon förtrollade mig när jag blev bjuden på middag. ”
Pablo tar fram bröllopsfotografierna och börjar berätta deras kärlekshistoria. Det var på en fest i Pordenone för drygt 20 år sedan som allt började. Det var där Pablo och Daniela Corazza träffades och deras gemensamma historia tar sin början. Daniela bjöd Pablo på en enkel pastarätt med olivolja, tomater, peppar, basilika och salt.
– När jag tog första tuggan reste jag tillbaka i tiden till min barndom… Pastan var så fint serverad och delikat med otroliga råvaror, säger Pablo.
Och det behöver inte vara mer än så, menar Pablo och Daniela. Råvarorna ska tala för sig själva.
Maten är såklart märkbart en viktig del av traditionen och den italienska kulturen. Men också en stor passion inom Daniela Corazza familj. Det är från familjen i Pordenone inspirationen till matlagning kommer. Likt många italienare på landsbygden så odlade Daniela och Pablo sina egna råvaror utanför dörren – grönsaker som morötter, zucchini, tomater och sallader i stora mängder.
När Daniela senare visar hennes mormors handskrivna recept som hon sparat förstår man att passionen till maten har gått i arv i generationer.
Om byn och maten i Pordenone
Pordenone är en by i norra Italien som kanske mest utmärker sig inom industrin. 90% av befolkningen som är bosatta där jobbar inom elektronik, tungindustri och också med kläder. Det är en väldigt gammal by innehållandes mycket nytt. Trots industrin är staden klädd utav fantastiska vyer och vacker natur. Längst de gamla gatorna ligger små hus. Som resten av Italien odlar alla sin egen mat som man gärna lagar mat åt sina vänner. Staden ligger 20 minuter från Alperna och 20 minuter från havet. Något som tydligt avspeglas i matlagningen.
– Eftersom vi lever i norra Italien blir det kallt på vintern och hett på sommaren. På sommaren äter vi gärna kalla rätter som insalata caprese, pasta med körsbärstomater, eller pasta med hemlagad pesto alla genovese, berättar Daniela. På vintern äter vi gärna varma maträtter som lasagne alla bolognese, gnocchi med salsiccia eller med lagrade ostar, polenta som serveras med Karl-Johan svampar eller med en köttgryta.
– I Pordenone finns även ett typiskt italienskt tillbehör som heter frico. Det är ost blandat med potatis som man gör till en liten deg, som man sedan steker i panna, fortsätter Daniela. En italiensk potatiskaka som är god till förrätt eller som tillbehör. Och på tal om ostar finns det fantastiska italienska ostar från Pordenone.
– Alla regioner i Italien har sina lokala specialiteter och maträtter. Varje region är precis som vinet säger Pablo. Det italienska köket smakar olika beroende på vart man är. En ragù alla bolognese, som har sitt ursprung i Bologna, kommer att smaka helt annorlunda beroende på om man är i till exempel Verona eller i Pordenone.
Om flytten till Sverige
Allt började med en semester i Sverige sommaren år 2018 i Stockholm. När Pablo och Daniela Corazza besökte några vänner i Stockholm fick de testa Danielas mat. Och som de flesta som äter Danielas mat blev de förtrollade av hennes kunskaper och de italienska smakerna.
”Ni borde öppna en restaurang, sa våra vänner”
I december 2019 hade både Pablo och Daniella Corazza sagt upp sig från sina jobb inom industrin för att förverkliga sin om dröm och en italiensk restaurang i Sverige. Passionen för matlagning är något som burit med dem hela livet. De satte sig i en bil, tillsammans med sina tre barn, och körde 1900 km till Stockholm. Med sig hade dem alla sina viktigaste tillhörigheter; inte minst Daniela Corazzas mormors handskrivna recept, som Daniela höll varsamt i famnen under resan mot Stockholm.
– Sedan började äventyret på riktigt. Vi åkte vi runt i hela Stockholm och letade efter lokaler, säger Pablo. Med tanke på hur mycket liv som finns i Stockholm tänkte vi att våra vänners förslag skulle kunna bli verklighet.
Medan Pablo och Daniela berättar om Rörstrandsgatan som Vasastans hjärta, är det svårt att undgå deras öppenhet. Det både vinkas och hälsas på grannar och människor som går förbi.
– Det är inte vilken gata som helst. Vi pratar med varandra mellan restaurangerna, med folk som kommer förbi och folk är nyfikna. De har till och med vattnat våra blommor! Vi känner oss hemma nu, som att vi vore i Italien.
Under intervjun blir vi avbrutna av det italienska matbudet som kommer in…”Buona sera, Buona sera!”
– All mat vi köper in till restaurangen kommer direkt från Italien. Allt från olivoljan, saltet och mjölken till tomaterna, ostarna och guancialen, säger Daniela. Vi har så många italienska maträtter och produkter som vi vill lyfta fram.
Ser man sig runt i restaurangen, framför allt i köket, ser man att det stämmer.
Maten och gästerna
Inne i lokalen på Trattoria Corazza möts man av varma tegelväggar, mörkblåa färger och personliga fotografier på hela familjen Corazza och hembyn Pordenone.
– Vi serverar traditionell italiensk mat från norra Italien, och vill ge våra gäster känslan av att befinna sig i vår by Pordenone och blir serverad av mormor Corazza, säger Daniela och ler.
Inne i köket är det bara Daniela som kan recepten. Recepten, Inne i köket vet inte ens medarbetarna de hemliga ingredienserna.
– Jag är helt självlärd från grunden, min mormor lärde mig allt om matlagning. Recepten, som i grunden kommer från norra Italien.
Pablo berättar att han vill ge sina gäster samma känsla som när han åt Danielas pastarätt för första gången. En känsla av att resa tillbaka till barndomens Italien.
Här kan du hitta Trattoria Corazza:
Rörstrandsgatan 3
113 41, Vasastan i Stockholm
www.trattoriacorazza.se
Läs också:
Recept på pasta
Alexandra Zazzi och farmors mat
Vem är Natalie Montanari
Fyra fantastiska recept !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Ossobuco di Pollo
Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene ...
Salame Di Cioccolato
Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på choklad och kex vars form liknar en salami! Det är en klassiker i den italienska ...
Spaghetti al cacio e pepe
Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.