Vitello TonnatoKalv med tonfisksås från Piemonte
Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato nedtecknades först på 1800-talet.
Det här är en klassisk italiensk vårrätt som går bra att förbereda dagen innan och därför är populär buffé- eller festrätt. Receptet nedan är en förenklad och moderniserad version. Traditionellt har man utgått från kokt kalvkött, men det går också bra att steka det i ugnen.
Ingredienser Vitello tonnato (8 personer):
- 1 kg ugnsrostad kalvstek, kall, uppskuren i tunna skivor
- 2 burkar tonfisk i olja
- 6 st hackade sardellfiléer
- 8 st gulor från hårdkokta ägg
- 50 gram inlagd kapris
- Saften av 3 citroner
- Olivolja, extre vergine
- 1 dl majonnäs
Gör så här:
Blanda smulad tonfisk, äggulor, sardeller och kapris med citronsaften i en stor skål. Blanda väl och låt vila i 2 eller 3 timmar. Lägg tonfiskröran i en matberedare eller använd en elvisp och tillsätt oljan långsamt tills du får en mycket sammetslen sås. Avsluta med att blanda ner majonnäsen. Såsen kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet.
Vid servering; skiva köttet i tunna skivor och lägg ut på ett stort fat. Sprid ut såsen på köttet och garnera eventuellt med lite kapris.
Läs också:
Vitello TonnatoKalv med tonfisksås från Piemonte
Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato nedtecknades först på 1800-talet.
Det här är en klassisk italiensk vårrätt som går bra att förbereda dagen innan och därför är populär buffé- eller festrätt. Receptet nedan är en förenklad och moderniserad version. Traditionellt har man utgått från kokt kalvkött, men det går också bra att steka det i ugnen.
Ingredienser Vitello tonnato (8 personer):
- 1 kg ugnsrostad kalvstek, kall, uppskuren i tunna skivor
- 2 burkar tonfisk i olja
- 6 st hackade sardellfiléer
- 8 st gulor från hårdkokta ägg
- 50 gram inlagd kapris
- Saften av 3 citroner
- Olivolja, extre vergine
- 1 dl majonnäs
Gör så här:
Blanda smulad tonfisk, äggulor, sardeller och kapris med citronsaften i en stor skål. Blanda väl och låt vila i 2 eller 3 timmar. Lägg tonfiskröran i en matberedare eller använd en elvisp och tillsätt oljan långsamt tills du får en mycket sammetslen sås. Avsluta med att blanda ner majonnäsen. Såsen kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet.
Vid servering; skiva köttet i tunna skivor och lägg ut på ett stort fat. Sprid ut såsen på köttet och garnera eventuellt med lite kapris.
Läs också:
Fyra fantastiska recept !
Carpaccio di manzo con rucola e grana
Tunna skivor oxfilé med parmesan, ruccola, citron och kapris.
Bistecca alla Fiorentina
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...
Pasta con zucchine e cozze
Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på en liten kniv och riv av ”skägget” som sticker ut ur skalet. Kolla alla musslorna..
Limoncellosorbet
En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det blir lite extra snyggt om man serverar sorbeten i citronskalen.