Risotto agli AsparigiRisotto med sparris
Risotto agli Asparigi. En enkel men raffinerad risotto som passar fint på våren när sparrisen smakar som bäst.
Risotto agli Asparigi Ingredienser (4 personer):
- 500 gr sparris
- 350 gr Carnaroli-ris
- 70 gr smör
- 1/2 lök, finhackad
- varm grönsaksbuljong, ca 1 liter
- riven Grana Padano
- olivolja, extra vergine
- salt
Gör så här:
Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.
Smält hälften av smöret i en kastrull tillsammans med 2 matskedar olja. Häll i den hackade löken och stek den på medelvärme så att den mjuknar men utan att få färg. Tillsätt riset och fräs det någon minut tills ytan börjar bli genomskinlig. Häll i sparrisslantarna.
Tillsätt ett par skedar av buljongen och rör om kontinuerligt med en träsked. När buljongen har absorberats häll på ytterligare en eller ett par skedar i taget och fortsätt att röra. Fortsätt så tills buljongen är slut och riset har kokats ”al dente”. Risotton ska vara ganska lös. Avsluta med att blanda ner resten av smöret och den rivna osten och fortsätt att röra en stund på låg värme tills risotton blir krämig. Blanda ner sparristopparna, täck kastrullen och låt risotton vila i några minuter innan servering.
Hitta fler vegetariska recept här.
Läs även vårt recept på saffransrisotto här.
Risotto agli AsparigiRisotto med sparris
Risotto agli Asparigi. En enkel men raffinerad risotto som passar fint på våren när sparrisen smakar som bäst.
Risotto agli Asparigi Ingredienser (4 personer):
- 500 gr sparris
- 350 gr Carnaroli-ris
- 70 gr smör
- 1/2 lök, finhackad
- varm grönsaksbuljong, ca 1 liter
- riven Grana Padano
- olivolja, extra vergine
- salt
Gör så här:
Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.
Smält hälften av smöret i en kastrull tillsammans med 2 matskedar olja. Häll i den hackade löken och stek den på medelvärme så att den mjuknar men utan att få färg. Tillsätt riset och fräs det någon minut tills ytan börjar bli genomskinlig. Häll i sparrisslantarna.
Tillsätt ett par skedar av buljongen och rör om kontinuerligt med en träsked. När buljongen har absorberats häll på ytterligare en eller ett par skedar i taget och fortsätt att röra. Fortsätt så tills buljongen är slut och riset har kokats ”al dente”. Risotton ska vara ganska lös. Avsluta med att blanda ner resten av smöret och den rivna osten och fortsätt att röra en stund på låg värme tills risotton blir krämig. Blanda ner sparristopparna, täck kastrullen och låt risotton vila i några minuter innan servering.
Hitta fler vegetariska recept här.
Läs även vårt recept på saffransrisotto här.
Fyra fantastiska recept !
Fusilli med broccoli och salsiccia
En antik rätt, med rötter från trakten där vi bor här i Umbrien. I huvudrollen har vi broccoli. Birollerna är salsiccia, vitt vin, vitlök ...
Spaghetti alle vongole
Börja med att förbereda musslorna. Sortera bort alla med trasiga eller tomma skal. Slå musslorna mot diskbänken eller en skärbräda.
Klassisk risotto
Risotto är perfekt och festlig mat att bjuda på! Visserligen tar den en liten stund att laga, men det är enkelt och du kan umgås med dina ...
Torta Pinocchio
Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.