Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

 

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Tortino di cioccolato con cuore fondente

Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...

Läs mer

Spaghetti Al Acciughe

Spaghetti Al Acciughe

En tallrik spaghetti med en sås av sardeller är en av de enklaste och samtidigt godaste pastarätterna du kan äta en varm sommardag då ...

Läs mer

Risbollar – Arancini di riso e ricotta

Risbollar – Arancini di riso e ricotta

Risbollar. Arancini di riso e ricotta: Koka riset i 7 ½ dl saltat vatten i ca 17 minuter eller tills det är mjukt. Låt det svalna och torka.

Läs mer

Torta Di Mele Al Gelato

En hemlagad äppelkaka är helt klart en efterrätt som vi aldrig tröttnar på oavsett om din adress är i Sverige eller Italien!

Läs mer