Soppa på linser från Castelluccio
Text och recept av: Peter Nordin
Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.
Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.
Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.
Ingredienser/ 4–6 personer
- 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
- 3 små schalottenlökar, fint hackade
- 1 fint tärnad morot
- 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
- 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
- 225 g grodda linser
- 1,5 liter – kokande vatten
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.
Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.
Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.
Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.
Läs också:
Recept på soppor!
Soppa på linser från Castelluccio
Text och recept av: Peter Nordin
Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.
Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.
Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.
Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.
Ingredienser/ 4–6 personer
- 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
- 3 små schalottenlökar, fint hackade
- 1 fint tärnad morot
- 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
- 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
- 225 g grodda linser
- 1,5 liter – kokande vatten
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.
Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.
Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.
Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.
Läs också:
Recept på soppor!
Fyra fantastiska recept !
Pasta al pesto, patate e fagiolini
En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!
Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...
Karamelliserad lök
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...
Klassisk risotto
Risotto är perfekt och festlig mat att bjuda på! Visserligen tar den en liten stund att laga, men det är enkelt och du kan umgås med dina ...