Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Umbricelli med Bianchetto
Vi Gillar,Tomas Bacoccoli,Reportage,Pasta
Umbricelli .. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är här. Det är snart dags att klippa olivträden. Och man kan ana vildsparrisen i diket.
Lasagne alla Bolognese
En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...