Glassfylld panettone
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad.
Recept av: Lena Martoglio Bomler
Ingredienser:
- 1 panettone.
- 1 stort paket chokladglass
- 1 stort paket gräddglass vanilj
- 1 chokladkaka 70% mörk choklad
- Eventuellt likör för pensling
Gör så här:
Skär av ”hatten” ungefär där pappret runt kakan slutar.
Skär ur innanmätet men lämna ca 7 – 8 cm kant.
Ta lite av inneållet, platta ut och lägg i som en botten och tryck till.
Börja med att fylla med chokladglass ca 10 cm.
Pensla eventuellt med lite likör både på kakans insidor och glassen.
Gör en liten botten av innehållet och lägg över glassen.
Täck sedan med vaniljglass, pensla med likör, gör en ny botten osv tills du har kommit hela vägen upp.
Lägg tillbaka ”hatten”.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kakans hatt.
Ställ kakan i kylskåpet tills den ska serveras.
Läs också:
Historien om Panettone
Ett italienskt julbord
Glassfylld panettone
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad.
Recept av: Lena Martoglio Bomler
Ingredienser:
- 1 panettone.
- 1 stort paket chokladglass
- 1 stort paket gräddglass vanilj
- 1 chokladkaka 70% mörk choklad
- Eventuellt likör för pensling
Gör så här:
Skär av ”hatten” ungefär där pappret runt kakan slutar.
Skär ur innanmätet men lämna ca 7 – 8 cm kant.
Ta lite av inneållet, platta ut och lägg i som en botten och tryck till.
Börja med att fylla med chokladglass ca 10 cm.
Pensla eventuellt med lite likör både på kakans insidor och glassen.
Gör en liten botten av innehållet och lägg över glassen.
Täck sedan med vaniljglass, pensla med likör, gör en ny botten osv tills du har kommit hela vägen upp.
Lägg tillbaka ”hatten”.
Smält chokladen i vattenbad och häll över kakans hatt.
Ställ kakan i kylskåpet tills den ska serveras.
Läs också:
Historien om Panettone
Ett italienskt julbord
Mer italiensk jul !
Klassisk chokladtryffel
En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.
Risotto alla Milanese
En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata
Spritz di natale
En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.
Torrone
Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.